Skip to main content
  • 3.11.2022.

Sabor raspravljao o legalizaciji marihuane

Evo tko je protiv, a tko za devet stabljika po glavi stanovnika

Piše: 


Zastupnica Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec, čija je stranka predložila zakon o iskorištavanju punog potencijala konoplje, rekla je u Saboru da marihuana ne dovodi do ovisnosti, a vladajući drže da je taj prijedlog zakona “fasada” za legalizaciju marihuane tj. indijske konoplje.

“Korištenje marihuane nije štetno, ono ne dovodi do ovisnosti. Ovdje nije riječ o teškim drogama”, rekla je Ivana Posavec Krivec u četvrtak u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o tom prijedlogu zakona Kluba Socijaldemokrata.

Time je odgovorila HDZ-ovom Luki Brčiću koji smatra da bi se tim prijedlogom zakona stvorila pozitivna atmosfera da korištenje marihuane nije štetno što je, smatra, posebno pogubno za mlade.


Seth McConnell, Special to The Denver Post

I HDZ-ov Mladen Karlić upozorio je da se prijedlogom zakona predviđa da svaka punoljetna osoba može za svoje potrebe uzgajati devet ženskih biljaka u cvatnji što, ocjenjuje, široko otvara vrata za potpuno slobodno uživanje marihuane i “ulazak narkoturizma u Hrvatsku”, a i značajno bi se povećao i broj konzumenata marihuane.

Posavec Krivec pojasnila je da su istraživanja pokazala da je uzgoj devet ženskih biljaka konoplje količina koja je potrebna da se iz same biljke proizvede sve što je potrebno za ublažavanje boli kod teško oboljelih bolesnika.  “Upravo da oni ne bi na tržištu morali kupovati loše pripravke, nečiste stvari. Njima se na ovaj način omogućuje da te pripravke uživaju sami kod kuće”, kazala je.

Predlagatelji zakona, Posavec Krivec i Vesna Nađ, istaknule su da konoplja ima izuzetni gospodarski potencijal jer se od nje proizvodi više od 25.000 različitih proizvoda.


Foto: Mirela u polju konoplje

“Klub Socijaldemokrata smatra da Hrvatska ne smije biti na repu europskih i svjetskih trendova u legalizaciji i liberalizaciji konoplje radi iskorištavanja njenog punog potencijala. Hrvatska mora biti zemlja koja će biti predvodnica u iskorištavanju svih potencijala konoplje i to putem ovog zakona koji bi se  kao lex specialis primjenjivao bez obzira na Zakon o suzbijanju zlouporabe droga”, poručila je Nađ.

I tijekom rasprave o klubovima vladajući i desna oporba različito su ocjenjivali prijedlog tog zakona, dok ga je lijeva oporba podržala.

Mladen Karlić je i uime Kluba HDZ-a smatra da je taj prijedlog zakona “samo fasada”, iza toga je sakrivena legalizacija marihuane tj. indijske konoplje. Upitavši se i zašto bi svaka odrasla osoba u zemlji trebala uzgajati devet stabljika konoplje a nije bolesna smatra kako se time samo  “otvara prostor narkobossovima i narkoindustriji”.

Karlić je upozorio da su podaci u Nizozemskoj, kada se legalizirala marihuana, pokazali da se 200 posto povećao broj korisnika marihuane, a za 25 posto se povećala ovisnost ljudi.

I Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista) smatra da bi se prijedlogom zakona omogućilo rekreativno korištenje marihuane. Naveo je i da je najveći dio  onoga za što se zalažu Socijaldemokrati već regulirano postojećim Zakonom o suzbijanju zlouporabe droga iz 2019. godine, kojim se omogućuje i korištenje preparata kanabisa za decidirano navedene bolesti.

Za razliku od njih Ivana Kekin (Klub Zeleno-lijevog bloka) rekla je da postoji znanstveni konsenzus da su kanabionidi učinkoviti u tretiranju boli. Istaknula je da je trend većine zemalja EU, SAD-a i Kanade prema liberalizaciji kanabisa te ne zabranjuju proizvodnju kanabisa u medicinske svrhe.

Pozdravivši prijedlog zakona, Sabina Glasovac (Klub SDP-a) kazala je da je konoplja stopostotno iskoristiva biljka, a na državi je da vidi koliko će od tog potencijala iskoristiti.

Izvor: Novi List

sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2