Skip to main content
  • alt
  • 5.05.2015.

Satoshi Tomiie i presjek japanskog housea

Satoshi Tomiie renomirani je house producent iz Japana s golemim iskustvom i razumijevanjem razvoja scene od njenih početaka.

 
Odlučio vas je povesti kroz razvoj scene jedne tada još relativno tradicionalne i zatvorene kulture koja ima toliko toga za ponuditi. Sve ono sputano u manirama i društvenim konvencijama Japana mora negdje naći način da probije na površinu a mi se ne možemo sjetiti boljeg načina od umjetničke forme glazbe. Ako je ona još i elektronička time bolje.

alt

 
Kako posljednjih 20 godina Satoshi živi na relaciji Paris-New York, vraćajući se u svoju zemlju nekoliko puta godišnje, posebnu pažnju će posvetiti ranom razdoblju razvoja house kulture od kasnih 80-ih.
 
Prvi kojeg je bitno spomenuti je Ko Kimura, DJ iz Tokia koji je odigrao pionirsku ulogu ledolomca i uveo house glazbu na područje Japana sredinom 80-ih i držao je rezidenciju srijedom navečer u klubu Tolos. a 1997. osnovao je vlastiti label Futic Recordings i posvetio se izdavanju glazbe japanskih umjetnika.
{youtube}M2qRVnAaMkg{/youtube}
 
DJ Nori je iz Sappora. Kasnih 80-ih preselio je u New York i zatim se vratio u Japan s klasičnom NYC house vibrom. Rijetko je izdavao svoju vlastitu glazbu, ali neke se trake mogu naći na Flower Records i Running Back labelima.
{youtube}kwxAqCDvGdg{/youtube}
 
DJ Yoku jedan je od začetnika scene u Osaki. Također su ga rani dani karijere odveli putem New Yorka i ujedno je i DJ s kojim je sam Satoshi zasvirao na svom prvom nastupu u Ministry of Sound. Yoku je ujedno osnovao i orkestar imena A Hundred Birds koji izvodi house klasike i originalne kompozicije za rog i gudačke instrumente.
{youtube}QYRV9Llh9ns{/youtube}
 
Kuniyuki Takahashi je umejtnik koji je krenuo drugim putem i umjesto DJ-inga učinio live elektroničku glazbu iznimno popularnom u Japanu. Njegove produkcije se sastoje od kvalitetenih deep, futurističkih i trippy traka.
{youtube}eW5BYf_EuGA{/youtube}
 
Hiroshi Watanabe je svoju glazbu izdavao na Ibdan, Nite Grooves kao i japanskim labelima kao što su Nitelist Muisc i Transit, ali najpoznatiji je po izdanjima na Kompakt labelu pod pseudonimom Kaito.
{youtube}ZuFhlA5viyE{/youtube}
 
Tomoki Tamura rođen je u Osaki i vlasnik party linije i labela Holic. Na neko vrijeme je preselio u London slijedeći beat i zatim ga je put odveo u Berlin, ali definitivno producent na kojem treba držati oko.
{youtube}hWpgzKwK_fw{/youtube}
 
DJ Sodeyama ponešto je više techno orijentiran i izdaje stvari na svom vlastitom labelu Arpa kao i kineskom labelu Acupuncture. Također jedan od mlađe generacije kojeg još čekaju velike stvari.
{youtube}owN8EApXAKI{/youtube}
 
Soichi Terada je poznato old school ime. Oko 1990. načinio je jednu od japanskih prvih pravih house traka i dugo vremena držao kormilo Far East Recordingsa. U zadnje vrijeme ponovo se o njmu dosta govori kao posljedica Rush Hour-ove retrospektive na njegov rad.
{youtube}BZNgKZMRpsM{/youtube}
 
Naoki Shinohara dio je novijeg house postava čiji zvuk već nešto više osjeća zapadnjačke utjecaje, ali ipak ostaje autohton i vezan za korijen.
{youtube}jDxmzw-U8C8{/youtube}
 
Iori Wakasa još je jedan čiji pješčani sat smo tek okrenuli. Ovaj momak iz Tokyja ima vrlo solinu listu izdanja modernog housea. Posljednje izdanje bio je remix Ricka Wadea na japanskom labelu Unknown Season.
{youtube}etmZDmjp3ow{/youtube}
 
Stisni play na pokojeg i upoznaj nešto novo i drugačije, istočnjački pogled na ono što voliš. Tko zna možda nađeš nove svijetove, nove slojeve značenja! Uživaj!
 
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2