Skip to main content
  • 18.02.2020.

Scena je izgubila istinskog pionira i vizionara Andrewa Weatheralla

Napustio nas je Andrew Weatherall, jedna od najvažnijih i najutjecajnijih ličnosti britanske elektroničke scene.

Piše: 

Naslovna foto

Andrew Weatherall


Preminuo je jučer ujutro u 56. godini u londonskoj bolnici od plućne embolije ističe njegov menadžment.

DJ i producent koji je uživao respekt na sceni se pojavljuje još kasnih 80-tih na londonskoj acid house sceni kao rezident partya "Shoom" Danny Ramplinga i "Future/Spectrum" Paul Oakenfolda.


(Credit: Andrew Weatherall)

Sa produkcijom osvaja svijet 1991. stvarajući album "Screamadelica" za Primal Scream, a u to vrijeme radi i kao novinar za fanzin Boy's Own. Za Beth Orton je producirao tri trake za album, a za My Bloody Valentine napravio odličan remix trake "Soon".

Bio je dio benda The Sabres Of Paradise, i dvojca Two Lone Swordsmen. Kao glazbeni producent sudjelovao je u najpoznatijem britanskom filmu Trainspotting, a potpisao je istoimenu pjesmu iz filma.

Izdaje glazbu pod hrpom pseudonima poput Lino Square, Rude Solo, a svoj prvi EP izbacuje 2006.g. U ovom stoljeću izdao je svoj prvi studijski album "A Pox On The Pioneers" 2009.

Pokrenuo je klupski serijal "A Love From Outer Space" u suradnji sa Sean Johnstonom.

Dolazio je i u Hrvatsku te svaki put oduševljavao na klupskim ili festivalskim pozornicama poput Love Internationala na koji se trebao vratiti i ove godine.

Kolege, prijatelji, mediji opraštaju se od ove ikone na dirljiv način objavama na društvenim mrežama i svojim platformama.

Resident Advisor donosi njegov odličan Essential Mix iz 1996.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2