Skip to main content
  • 22.02.2011.

Sentimental: Vaša i naša Steffi & Panorama Bar

Bivša elektrana pored berlinske željezničke stanice Ostbahnhof današnja je prijestolnica techno glazbe, ekvivalent onoga što je u Berlinu predstavljao Tresor 90-ih godina.

Piše: 

Naslovna foto

Panorama Bar

 

Ova ogromna zgradurina u istočnom Berlinu, čiji su zidovi visoki 18 metara, dom je noćnih klubova praktički od pada berlinskog zida. Za širu publiku pod imenom Ostgut (ovo ime je i danas integrirano u klub kroz njegov label Ostgut Ton), Berghain se otvorio 2004., a ime je dobio prema nekadašnjem graničnom prijelazu između SR Njemačke i DDR-a.

O specifičnosti i opskurnosti kluba govori i činjenica da je bilo kakvo fotografiranje strogo zabranjeno te da u klubu nema ogledala ni reflektirajućih površina. VIP ulazi i posebni tretmani ne postoje, dok podrum kluba skriva nekoliko dark roomova u kojima se posjetitelji mogu opustiti.
{youtube}mKa6kxpVYVc{/youtube}

Sam prostor kluba može primiti 1500 plesača, no to bi se uskoro moglo udvostručiti , s obzirom da se uređuje i druga polovica zgrade koja trenutno nije u upotrebi. Na katu zgrade nalazi se Panorama bar, koji je u funkciji drugog floora kluba, no posljednjih se godina toliko isprofilirao da je postao gotovo jednako jak brand kao i sam Berghain. Jedna od najzaslužnijih za to svakako je i najpoznatija Amsterdamka u Berlinu, rezidentkinja kluba, Steffi, gošća još jednog izdanja Sentimentala u Sirupu 11. ožujka.

Otkad se doselila u Berlin, Steffi je svoju aktivnost kad DJ, producent i party promotor nastavila na najvišem nivou. U Amsterdamu je vodila nekoliko izuzetno uspješnih večeri poput Elechics i Lomotion te bila rezident u kultnom Paradisu. Zaslužna je za prve nizozemske nastupe artista kao što su Adult, Two Lone Swordsmen ili Marco Passarani. Od 2000. vodi vlastiti label Klakson, a početkom ove godine joj je izašao prvi album ''Yours & Mine'' za već spomenutu etiketu Berghaina Ostgut Ton.

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2