Skip to main content
  • 20.02.2024.

Šibenski biskup pisao ministrici kulture jer želi zaustaviti koncerte pored katedrale

Šibenski biskup je poslao zabrinuti dopis ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek zbog koncerata na trgu pored katedrale svetog Jakova prenose šibenski mediji.

Piše: 

Naslovna foto

ilustracija: Tvrđava Kulture / Cropix

Inače ovo nije prvi slučaj da nekom šibenskom biskupu smeta buka u blizini katedrale. Prije desetak godina, tadašnji biskup Ante Ivasa se žalio na buku s pozornice ispred kluba Azimut. Dopis šibenskog biskupa Tomislava Rogića prenosimo u cijelosti.

“Poštovana Ministrice, htio bih Vas kratko i bez puno riječi obavijestiti da se pored katedrale svetog Jakova u Šibeniku, na trgu do vijećnice sve češće organiziraju vrlo bučni koncerti i druga događanja. Odgovorni za to u gradu Šibeniku ne uzimaju u obzir da postoji rizik od prevelikih decibela i vibracija za kipove na katedrali, prozore, vitraje i rozetu. Kako uvjerava struka, statika građevine nije dolazila u pitanje, ali kipovi, prozori, vitraji i rozeta mgu biti oštećeni” piše u dopisu šibenskog biskupa Tomislava Rogića ministrici, koji je dostavljen na znanje i na više adresa, od gradonačelnika preko Konzervatorskog odjela u Šibeniku do Hrvatskog restautorskog zavoda te Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Kap koja je prelila čašu te potaknula šibenskog biskupa da se obrati ministrici je nedavno održani dvodnevni Novogodišnji doček uz Parova Stelara i Stereo MC’s. “Snaga vibracija izmjerena je od strane postavljene opreme Građevinskog fakulteta. Nju vam dostavljam u prilogu.” ističe biskup.

“Želim zamoliti da se spriječi moguća šteta: da padne kip svetog Mihovila ili neki od ostalih na krovu katedrale što ove vibracije, u ovakvim trajanjima po više sati, mogu izazvati. Bila bi to ne samo neprocjenjiva šteta, nego i moguća katastrofa, ozbiljna opasnost po ljude na trgu. Ovim dopisom želim skinuti odgovornost s mene osobno i sa Šibenske biskupije za moguću nastalu štetu, ili ne daj Bože katastrofu s tragičnim posljedicama na nekom slijedećem koncertu. Tko će tada biti odgovoran?” zaključuje biskup Rogić.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2