Skip to main content
  • 19.10.2020.

Sirovo, bez kompromisa, sasvim Techno; Dax J uskoro u Zagrebu

On je Britanac sa stilom, ime mu je Dax J, a slušamo ga na golemom zagrebačkom Future Scope-u. 

Piše: 


Proveo je mladenaštvo zapleten u jungle, drum’n’bass i garage dok su iz zvučnika kapali Goldie, Andy C i Bad Company. Još uvijek u školskim klupama, Dax se pridružuje Dj-ima na piratskoj radio stanici dok istovremeno raste i kolekcionarska želja za najboljim od vinila, a tjedni se stapaju u glazbenu panoramu mladog čovjeka izgubljenog u redovima ploča londonskog glazbenog diva Black Market Recordsa. Kako je glazba sve više prodirala i ljubav rasla, školske i fakultetske klupe nosile su sve manje privlačnosti, neusporedive s novom trakom i londonskim noćnim životom.


Foto: jotamartinez

Fakultetski kurikulum ipak otvara novi svijet, a Dax u džep sprema diplomu glazbene tehnologije. Prva traka izlazi još za vrijeme studija od aliasom Dangerous s klasičnog jungle labela Urban Takeover i na vlastitom mu Xplicit Sound-u, dok već s 19 upada na drum’n’bass scenu i, uz sviranje u mračnim zabačenim sobičcima, ujedno jaše valove Origin FM-a i Time FM-a. Putevi su neobični i zavojiti. Godina putovanja nakon diplome, rezultira ljetom na Ibizi i novom životnom ljubavi – technom. Rađa se kralježnica zvuka koji Dax J voli i živi i danas, sirovi siloviti hedonistički techno bez zadrški koji se najbolje sluša kada odzvanja od betonskih zidova lokacija koje izgledaju onako kako techno zvuči.

Danas s bazom i studijem u domu najboljeg techna, Berlinu, i na čelu mega uspješnog Monnom Black labela, opsesivnim produkcijama i golemim tehničkim znanjem usijeca si put prema vrhu globalne elektroničke glazbe. Daleko od bezimenih sobica i skromnih radio kabina, danas sjeda na top stotke Resident Advisora, DJ Maga i Groove Magazina i sakuplja nominacije za Najboljeg Techno DJ, Najboljeg Novog DJ i Najboljeg Britanskog DJ, dok se svijet s oduševljenjem sjeća desetosatnog mamuta od seta u njemačkom techno lokusu Berghaina. Album prvijenac "Shades of Black" izašao je pred svjetsko uho s Monnom Blacka 2015. i postaje MIxmag-ov album mjeseca te hvata prvo mjesto na Juno Recordsu.


Tri godine kasnije stiže i mlađi brat “Offending Public Morality” koji upada u DJ Mag-ovih 50 najalbuma godine, a Dax J zauzima mjesto i u BBC-evoj dvorani slavnih debitantskim Radio 1 Essential Mix-om te odnosi nagradu za Najbolji DJ set godine za četverosatno zatvaranje na NeoPop Festival-u. Pa za sve kojima se baš deru tetive na nešto oštro, sirovo i opsesivno savršeno producirano, datum je subota, 24. listopada, lokacija Zagrebački Velesajam, a ime najboljeg partyja u gradu je Future Scope.

Daxu se pridružuju i domaći potpornji scene – zagrebački duo F.O.R.M. live, iz starog zagrebačkog ravea pristigli Zoky i globalno izvezeni DJ Jock, oslonjen leđa o leđa s Shipeom iz duboke pozadine Future Scopea . Upadi pitaš? Oni žive na Entriu . Plešemo od 10 uvečer do 6 ujutro, a za najnezasitnije –  Boogaloo otvara vrata za after. Stegni žnjirance i spremi se. Vidimo se.

brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2