Skip to main content
  • 4.09.2022.

Skulptura Burning Man odaje počast Burneru koji je poginuo u pustinji

Pogledajte prve fotografije kako je izgorila skulptura čovjeka na Burning Manu te priču o čovjeku kojemu je ovogodišnje paljenje i posvećeno

Piše: 


Jučerašnja pješčana oluja u Nevadi umalo da nije poremetila tradicionalno paljenje skulpture čovjeka na Burning Manu. 

Ljubav Stephena Shelbyja prema prirodi i adrenalinu odvest će ga na mnoga mjesta, u Patagoniju, Tajland i na Zapad, gdje će se nastaniti u Truckeeju u Kaliforniji. Koliko god je volio surfati u snježnim olujama, više je volio skijati u njima. U roku od nekoliko godina, naučio je voljeti pješčane oluje na isti način, ali iz drugog razloga odlučio je provesti Noć vještica 2020. u pustinji Black Rock s prijateljima.


Photo courtesy of JoAnn Shelby

Stigao je noć prije Noći vještica i bio je opušten, prema izjavama njegovih prijatelja policiji, ali je također inzistirao da ostane budan do izlaska sunca, što je tradicija Burnera na Playi. Htio se okupati u Black Rock Springsu dok sunce izlazi. Nitko nije išao s njim!

Pustinja Black Rock bila je mjesto gdje se Shelby našao, ali također i mjesto gdje se izgubio. Na Noć vještica 2020. umro je u Black Rock Springsu. Čovjek koji je rastrgao ledeni val umro je u toplim, mirnim vodama pustinjskog izvora u sjevernoj Nevadi. Pio je. Nalazom medicinskog vještaka utvrđeno je da se utopio.

Viđen je kako se kupa u bazenima u 6:15 ujutro. Tri sata kasnije, kolege kamperi primijetili su ga kako pluta u blizini izvora topline, koji može doseći nepoznate temperature i dubine, prema izvješćima iz ureda šerifa okruga Humboldt.

Kada se Burnersi vrate u Burning Man, često kažu da idu "kući"

Shelby-ev pepeo ove godine neće biti na Playi, ali će među stotinama umjetnina ove godine biti i skulptura u čast Shelbya. Njegovo playa ime, ime koje je nosio u Burning Manu, bilo je Dragonfly, nakon što su on i njegova obitelj naišli na gomile vretenaca jedne godine u Burnu. U središtu skulpture, nazvane "Emergence", bit će vretenac napravljen od čeličnih cijevi u interakciji s mirnim jezercem.

Evo prvih fotografija kako je izgorjela skulptura čovjeka na Burning Manu…

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk