Skip to main content

Što imaju zajedničko Daft Punk i Stanley Kubrick?

Naravno prvi odgovor je genij, inovativnost, istraživanje i hrabrost rušenja granica buldožerom u svom zasebnom području.

 
Sposobnost da iza sebe ostaviš nešto drugačije, ostaviš osobni intaglio na povijesti i preusmjeriš tokove vlastitog žanra. Oni koji uspijevaju su oni koji su dovoljno ludi da vjeruju da mogu uspjeti. Pa slavi stoga pomaknute, neobične, dislocirane iz svakodnevnog i običnog, koji osjete svijet u sinestezijama koje ti ne možeš ni zamisliti. Svijet treba umjetnike.
 
Genij je jedna specifična elusivna kvaliteta koja kao da živi u meta prostoru iznad uvriježenog prosjeka, u oblaku sveznajuće sposobnosti donošenja novoga ponad glava promatrača. Neki promatraju, neki stvaraju. 

 
Tako je jedan pol francuskog dua koji je promijenio naličje elektroničkog, Thomas Bangalter, pozvan da doprinese londonskoj izložbi koja će odati počast liku i djelu filmske čarolije gospodina Kubricka, koje će se pod nazivom "Sanjarenje s Stanley Kubrickom" službeno otvoriti u Somerset Houseu 6, srpnja i trajati sve do 24. kolovoza.
 
Bangalter je zajedno s drugim umjetnicima, kao što su engleski glazbenici Jarvis Cocker i Ben Orton i kipar Anish Kapoor, pozvan da stvori novo umjetničko djelo koje "odgovara  filmu, sceni, liku ili temi iz Kubrickovih arhiva, ali čak i samoj personi". Uzmete li u obzir da su Kubrickove kamere zujale za klasike poput Dr. Strangelove, 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange i The Shining, materijala ne nedostaje.

 
No čisto da ti uljepšao subotnje popodne jedan mini obilzek da potakne sokove. 2013. predani fan oba kozmosa, i Stanleyevog i onog francuskih robota za pultom, spojio traku "Contact" s sekvencom iz filma 2001: A Space Odysssey, objašnjavajući: "Na hir sam pustio Contact paralelno s završnim segmentom 2001, i savršeno se poklopilo. Film i traka nisu ni na koji način editirani i oboje se vrti u svojoj punoj dužini". Pa koji je rezultat baci oko u ovoj prekogniciji buduće suradnje!
 
{youtube}FbCTG0-PkRA{/youtube}
sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web