Skip to main content

Prva golema tvrtka koja se upliće u biznis s marihuanom je…


…Ni više ni manje nego tehnološki div Microsoft.

Piše: 

 
U teomahijskim borbama velikih rijetko koji golemi konglomerat ima toliko konja za trku kao što to ima Micosoft. Bila je to 1975. i jedan Bill i kolega mu Paul bili su mladci na početku velikih stvari s zvijezdama u očima i snom nečega što je još bilo neviđeno u sferi svježe brzorastuće digitalne industrije. Mašine su trebale program, jednostavne skupove "da" i "ne" komandi, nula i jedinica koje će pokretati čitav jedan novi zasebni svemir. Inspirirani sjenom prozora na podu nastaju prvi Windowsi i rođen je Microsoft.
 
S prstima u beskonačno mnogo pita proliferirali su se u svakojake biznise. Upravo ovoga ponedjeljka objavljena je i vijest kako su pod kišobran sebe spremili i golemu internacionalnu poslovnu mrežu LinkedIn, no tko bi ikada rekao da će upravo tvrtka gospodina Gatesa i gospodina Allena postati prva globalna tvrtka koja će se neapologetski uhvatiti novog tržišnog prozora koji buja oči u oči s sve većim popuštanjem legislativnog stiska na jednu neumorno korisnu biljku koja je predugo bila demonizirana u mainstream kulturi.
 
Čini se da ipak stojimo na pragu nove zore jer je Microsoft objavio kako se namjerava uhvatiti poslova s marihuanom, a izvršna direktorica Kimberly Nelson navodi kako je ovo za njih u potpunosti novo područje. Zaista Šerloče?…
 
SAD je trenutno u neobičnom razdoblju predsvitanja gdje je u 20 država marihuana legalna za medicinsku uporabu do neke mjere, a za rekreacijsku uporabu u tri, uključujući i na Microsoftovoj rodnoj grudi Washingtona. Iako je još uvijek ilegalna pod federalnim zakonom, čak i republikansko preuzimanje vodećih pozicija ima male šanse zaustaviti snježnu kuglu koja je već uhvatila momentum.

 

 
Federalno regulirane banke se uglavnom drže podalje od bilo kakvih poslova povezanih s proizvodnjom ili dstribucijom pa su prodavaonice tako prisiljene operirati samo na bazi gotovine ili preko kioska kao one koje pruža Kind Financial, startup nedavno započeo u LA-ju. I ovdje upada Microsoft koji ulazi u partnerstvo s Kindom, ne bi li im omogućio softwaresku podršku kao dio oblaka Azure Government, omogućujući vladi da prati trgovinu od sjemena do prodaje kako bi legalno mogla ući u obračun poreza.
 
Sami odluku baziraju na riječima: "Vjerujemo da će doći do golemog rasta. Kako će se industrija sve bolje regulirati biti će i više transakcija, ali vjerujemo da će postojati potreba za sve sofisticiranijim alatima dalje niz put".
 
Pa eto godine i godine lobiranja i podizanja glasa, prvo šaptom, zatim vriskom, dokazima i studijama, vraćaju u fokus davno izgubljena znanja o biljci koja je višestruko isplativija, više iskoristiva i nježnija od bilo ćega na što će velika farmaceutska kompanija udariti svoj pečat. Neke promjene nastupaju brže, neke sporije, ali ispravno je ispravno i kada ga govori jedan glas i kada zvoni u Microsoftovom zvonima. Sve naposljetku ipak dođe na svoje!
disco fever mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web