Skip to main content
  • 11.09.2023.

Što je to Open format DJ?

Često se može naletjeti na izraz “open format DJ”, no što to zapravo znači?

Piše: 


Najjednostavnije objašnjeno “open format DJ” je DJ koji pušta širok spektar glazbenih žanrova koji variraju ovisno za koju publiku sivara. “Open format DJ” svoju selekciju također kroji prema događaju i lokaciji na kojoj pušta bilo to u klubu, baru, poslovnom događaju, vjenčanju ili pak nečemu trećem.


Foto Aleksandr Popov – Unsplash

Sama povijest “open format DJ-eva” se veže uz hip-hop, jer su tijekom 70-ih godina na kvartovskim zabavama DJ-evima poput Kool Herca često svirali široku selekciju žanrova te su kroz svoje setove miješali funk, soul i rock. Tijekom godina koje su slijedile, novi naraštaji DJ-eva su usavršavali formu te su implementirali tehnike poput scratchinga i beat jugglinga kako bi stvorili dinamiku.

Kako bi netko postao “open format DJ” potrebno je odlično poznavanje različitih glazbenih žanrova, kao i što je sve popularno na top ljestvicama diljem svijeta. Za razliku od drugih DJ-eva, “open format DJ” se ne specijalizira stoga je bitno je imati popunjenu glazbenu arhivu širokog spektra žanrova koje bi netko svirao, važno je imati i dobre vještine miksanja kao i sposobnost čitanja publike te prilagođavanje u hodu seta.

Iskusni “open format DJ-evi” često dijele savjete mlađim naraštajima, a od savjeta svakako vrijedi izdvojiti – vježbanje tranzicija između žanrova jer ako se to krivo odradi, publika to osjeti na plesnom podiju. Kreativnost je važna u poslu “open format DJ-eva” jer široku glazbenu paletu treba povezati u jednu smislenu cjelinu, a to se može odraditi sa “segmentacijomseta gdje se u intervalima sviraju specifični žanrovi. Čitanje publike je najvažniji aspekt ne samo “open format DJ-eva”, već bilo koga tko se nađe za pultom, no u ovom slučaju treba biti spreman prihvatiti i pokoji zahtjev za pjesmu iz publike.

Odlična početna točka za ulazak u svijet “open format DJ-eva” je YouTube koji je nepresušan izvor tutorial videa. Kanali iza koje stoje kreatori i DJ-evi poput Crossfader, DJ Carlo i Laidback Luke ispunjeni su savjetima kako uspješno miješati žanrove.

sonic desktop
promo clubs
Vezani članci
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.