Skip to main content
  • Digitalism Tvornica kulture
  • 21.02.2012.

Tvornica kulture uzvraća udarac!

Iako je veliki pogon Tvornice kulture službeno zatvoren radom inspekcije, u njemu je danas, točno u podne počela konferencija za novinare u kojoj su se tvorničari i prijatelji izjasnili o trenutačnoj situaciji koja je zajahala za vrat ovom velikom katapultu kulture u regiji.

Naslovna foto

Digitalism Tvornica kulture

– Nakon 12 godina poslovanja, u travnju 2011. godine nova uprava je preuzela Tvornici kulture. Započelo je potpuno preuređenje ruševnog zdanja, oplemenjivanje novog prostora najmodernijom opremom i rasvjetom, sagrađeni su novi dodatni zidovi za izolaciju buke, dodatna izolacijska ulazna vrata.

– Kada se činilo da misija u potpunosti uspijeva (preko 150 glazbenih, kazališnih i književnih događaja od mjeseca rujna do danas, već dogovoreni svakodnevni koncerti do kraja lipnja ove godine), nastaje potpuna agonija u poslovanju izazvana birokratskim tumačenjima Zakona o zaštiti od buke. Prvo klub gubi minimalno tehničke uvjete za rad nakon uvođenja nove modernije opreme (svaka nova oprema zahtijeva nova mjerenja, bez obzira što je snaga opreme ista, a promijenjena je samo kvaliteta), a zatim se odbacuje nekoliko mjerenja ovlaštenih i licenciranih mjeritelja od strane Sanitarne inspekcije zbog raznih razloga: mjereno je na pretihom koncertu (China Women), zatim na bučnom koncertu treba napraviti još dodatna mjerenja jer neki stanari koji tuže Tvornicu ne dozvoljavaju mjerenja u svojim stanovima, nova i nova mjerenja izolacija zidova…

{youtube}c5qzau_zOEw{/youtube}

– Klub je do sada imao ukupno 5 mjerenja buke koja su pokazala pozitivne rezultate u okvirima Zakona u korist Tvornice. Nadležne inspekcije odbacuju najnovije izvještaje jer buka nije mjerena u stanovima stanara koji imaju pritužbe, a u isto vrijeme isti stanari ne dozoljavaju mjerenje u svojim stanovima.

– Finale svega je konačno zatvaranje Velikog pogona Tvornice kulture iako su i zadnji rezultati mjerenja pozitivni za Tvornicu i Tvornica očekuje pozitivno rješenje za rad jer je predana sva dokumentacija o ispravnim mjerenjima.

– Kako bi pokazale iskrene namjere, Tvornica kulture je još jednom spremna ponoviti mjerenja u stanovima susjeda koji imaju pritužbe. Početkom sutrašnjeg dana, Tvornica kulture će naručiti ponovna mjerenja buke ovlaštenih mjeritelja.

{youtube}5N14P-jZ1IM{/youtube}

Dražen Goretaje također istaknuo: “Išli smo napraviti nešto za urbanu kulturu, ne tražimo donacije od ministarstva i grada, plaćamo PDV na ulaznice, ne dugujemo novac, imamo 24 zaposlene osobe i želimo raditi.”

Tema press konferencije su bile i neke nelogičnosti djela zakona o zaštiti buke, o kojima su govorili:

Mate Škugor– umjetnički direktor Tvornice kulture (Žedno uho, N.O. Jazz. Terraneo…)
Dražen Goreta– direktor marketinga Tvornice kulture
Zoran Marić– predsjednik udruge promotora PROMO ( Inmusic Festival, Rokaj Fest, Terraneo…)
Zvonimir Bučević– Hrvatska glazbena unija 
Didi– manager grupe Overflow i The Bambi Molesters Mile Kekin – Hladno pivo
Lidija Samardžija– manager Gibonia i Damira Urbana

Uz veliki broj prisutnih glazbenika stigla su i mnoga pisma podrške raznih izvođača i kulturnih radnika od kojih su mnogi radili i nastupali u Tvornici. Pisma je na press konferenciji nazočnima čitala Ida Prester, koordinatorica konferencije.

soul gravity desktop
soul gravity mobile
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
soul gravity mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju