Skip to main content
  • Terry Callier
  • 29.10.2012.

U 67. godini umro Terry Callier

Nakon duge i teške bolesti, umro je čikaški skladatelj i pjevač, čovjek mnogih raspoloženja, kojeg su mnogi upoznali relativno kasno, tek kroz suradnju s Massive Attack na njihovom odličnom singlu – Live With Me.

Piše: 

Naslovna foto

Terry Callier

Terrence O. Callier se povukao iz mainstreama 2009. godine kad mu je posljednji album “Hidden Conversations,” napisan i produciran od strane Massive Attack. Callier je jednako dobro spajao jazz, soul, i folk, i time pokazao što Chicago ima ponuditi u 20., ali i 21. stoljeću. Posljednje godine života proveo je između rodnog Chicaga i Engleske.

Rođen je 1945. godine u Chicagu, a u kvartu se družio s Majorom Lanceom i Curtisom Mayfieldom, pa ni ne čudi da je jedan od onih prepoznatljive boje glasa i muzike. 1963. godine izdaje prvi singl “Look at Me Now”, a na turneju 70-ih išao je s također pokojnim Gilom Scottom-Heronom i Georgeom Bensonom. No, Callier se u jednom trenutku povukao na fakultet kako bi radio kao kompjuterski programer, a da bi ga nanovo otkrili 90-ih, i 2000. od strane Massive Attacka.
{youtube}6QvZK-kG030{/youtube}

1996. godine Callier je ispričao za Sun-Times, ‘Ljudi reagiraju na mene jer podliježem starijoj tradiciji koja kaže da nije dovoljno samo pjevati publici, nego ih natjerati i da nešto osjete. Možeš stvarati dostupnu muziku, a pjevati o ljubavi, miru, istini, životu, smrti… Na kraju, to su jedine stvari koje su bitne.’

sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk