Skip to main content
  • 15.11.2016.

U 72. godini preminuo osnivač The Lofta, David Mancuso

Možeš li zamisliti uopće kakav je osjećaj promijeniti svoju zajednicu samim time što si postojao? Možeš li zamisliti koliko energije je u čovjeku koji promijeni New York?

 
David Mancuso nije trebao zamišljati ništa od toga, jer je taj život živio. Rođen u Utici u New Yorku 1944., vodio je svoj privatni party The Loft do posljednjeg dana. 
 
Preselivši se u grad New York 1962. odšetao je do adrese 647 na Broadwayu i iznajmio stan, utrpao u njega dva Klipschhorn zučnika i McIntosh pojačala i dvije miksete i priča počinje. Kako je ovoga ljeta ispričao Red Bull Music Academy Daily-ju: "Tijekom ovoga vremena išao sam na stanarina partyje. Obično bi bilo u nečijem stanu, ili bi netko jednostavno bacio event kako bi sakupio novac za stanarinu. Pa sam i ja tako imao ovaj prostor na Broadwayu i kako bih platio stanarinu nabacio sam nekoliko partyja između '65 i '70. To je sjajno funkcioniralo. Bilo ih je jedno šest u tom petogodišnjem periodu, iako sam uvijek zapravo govorio da je The Loft započeo 1970."

 
Prvi službeni The Loft Party bio je u veljači 1970. naziva "Love Saves The Day", koji je s vremenom postao tradicija svake subote, a kao redovne goste u The Loftu ste mogli zateći ekipu kao što su François K, Frankie Knuckles, Larry Levan, Nicky Siano i David Morales, što posljedično vodi do stvaranja New York Record Pool-a. Službeno kao neprofitna organizacija posluje od 1978. na novoj lokaciji Prince ulice 99 u SoHo-u. Uskoro se ipak odlučuje da su njegova priča direktni partyji i vođenje ove mreže DJ-a i ploča predaje u ruke Judy Weinstein. 
 
Porast cijena nekretnina 1985. istjerao ga je iz SoHa u Alphabet City, a u narednim godinama skupi najmovi su limitirali događanja na 4 do 6 u godini. U to doba podijelio je za Disco Music: "Ne mogu naći prostor i nemam resurse kakve sam imao prije… Imao sam ponude kakve ne biste povjerovali, ali postoje kvake kojima ne želim popustiti. Radije ću se voziti podzemnom i riješiti se Mercedes-Benza. Poznajem neke svoje goste već 25 godina i ne mogu pobjeći od toga. The Loft partyji su vrlo osobna, intimna stvar. To je ono što me u životu tjera dalje."
 
Logika slobode i egalitarizma ostala je uvijek u centru The Loft partija: "Želim atmosferu u kojoj ne postoje ekonomske barijere, što znači da netko tko možda nije jeo taj dan ili ima samo nekoliko dolara u džepu može jesti kao kralj, pića su uključena, vidiš sve svoje prijatelje. Nema baš nikakve razlike imaš li mnogo novca ili vrlo malo."
 
The Loft se nastavlja dalje i nakon svog posljednjeg izdanja 9. listopada 2016, i iako Mancuso nije bio Dj već godinama ipak je nadgledao i dalje sve aspekte eventa, a Nuphonic je čak s dvije kompilacije 1999. i 2000. pokušao uhvatiti zvuk i emociju noga što znači biti dio The Lofta.
 
Prvi glas o smrti jednog od najznačajnijih, najesencijalnijih, najautentičnijih i najiskrenijih zaljubljenika u glazbu i New York objavio je njegov dugogodišnji prijatelj i disko legenda New Yorka, Nicky Siano, putem Twittera.

 

 
Više o Davidu možete pronaći ovdje u odlomku knjige "Life And Death On The New York Dance Floor", a jedan od rijetkih intervjua podijeljen je u tužnom i zahvalnom postu Kerri Chandlera.

 

Čini se da ova neobična godina nikako da prestane uzimati velike, ali iz nje možemo naučiti nešto – da te srce i trud imaju mogućnost na kraju učiniti besmrtnim ne kompromitiraš li ono u što vjeruješ da je ispravno. Nije važno nemaš li za stanarinu na početku, i to može postati odskočna daska jedne od najljepših njujorških osobnih party priča. RIP David Mancuso! 
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2