Skip to main content

U Francuskoj je pokrenuta inicijativa za pomoć klubovima da steknu kulturni status

Zajednički pothvat klubova čini udruga Club-Culture koja okuplja 38 klubova diljem Francuske koji žele legitimirati svoj kulturni status i vrijednost.

Piše: 

 
Kritični utjecaj pandemije na kulturu elektroničke glazbe bio je katalizator za projekt, koji za inspiraciju traži sheme poput berlinskog Clubcommissiona. Club-Culture ima za cilj bolju zaštitu eko-sustava unutar kojeg djeluje plesna glazba. Istraživanje je pokazalo da je 38 uključenih mjesta odgovorno za više od 1000 radnih mjesta

 
Svake godine ovi klubovi privlače gotovo tri milijuna posjetitelja, ugošćuju više od 5000 događaja i donose gotovo 60 milijuna eura.

"Kriza Covid-19 dokazala je važnost dobro strukturirane scene", rekla je za Resident Advisor Alexis iz Macadamovog kolektiva i izdavačke kuće Androgyne. "Neophodnost okupljanja svih aktera pod zajedničku snagu. Puno ciljeva tek treba postići, ali to se ne može dogoditi bez stvaranja globalne zajednice koja može postaviti političku agendu za klupsko-kulturnu scenu."


 
Ostali klubovi koji sudjeluju su I-Boat, KALT, La Machine Du Moulin Rouge, Le Petit Salon, Le Sucre, Rex Club i Warehouse u Nantesu. Neki umjetnici su također izrazili svoju podršku, uključujući Laurenta Garniera, Pedra Wintera, Étiennea De Crécyja, Jennifer Cardini i Teki Latexa.

Od 25. do 27. studenoga, Club-Culture organizira događanja diljem zemlje kako bi promovirao svoje zahtjeve. Trenutno je u planu više od 170 koncerata i partya, a kompletan program može se pogledati ovdje. Berlin je u svibnju službeno proglasio klubove kulturnim institucijama nakon godinu dana kampanje višestranačkog parlamentarnog foruma za klupsku kulturu i noćni život. Godine 2016. Berghain je dobio status kulturne institucije kao samostalno mjesto.

hardbeats mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2