Skip to main content
  • 1.04.2024.

Aprilili – U predizbornim obećanjima po prvi put se našla i hrvatska rave scena

Službeno je krenula kampanja za parlamentarne izbore. Tko se kanio kandidirati za nadolazeće izbore koji će se održati 17. travnja, to je mogao učiniti do petka u ponoć, do kada je Državno izborno povjerenstvo zaprimalo kandidacijske liste.

Piše: 

Naslovna foto

Cropix

S obzirom da se za manje od mjesec dana otkriva smjer u kojoj će se Hrvatska kretati, provjerili smo predizborne programe neke od najpopularnijih političkih opcija, prema aktualnim anketama.

Uzeli smo vremena, prelistali smo više stotina stranica predizbornih programa i obećanja te smo potražili odgovore na neka pitanja koja nas zanimaju poput prepoznavanja alternativne, elektroničke i urbane glazbe i kulture, potencijal Hrvatske kao festivalske destinacije, bolje uvjete rada za aktere u industriji…

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ)

Vladajuća stranka, u svom programu se hvalila dosadađnjim uspjesima, ali se dotaknula nekih novih ideja i vizija. U želji da revitaliziraju Hrvatske Želježnice te potaknu njihovo korištenje, planiraju kreiranje nekoliko ruta na kojima će prometovat “party vlak” po uzoru na Njemačku, kao i nekoliko organizatora u Europi koji na taj način dovode partijanere na svoje festivale. Jedna od predloženih ruta je Vukovar-Zagreb-Split. Plan ruta se fokusira na spajanje kopna i obale te vožnja kroz predivne krajolike koje Hrvatska ima.

foto: Cropix

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP)

SDP predvodi koaliciju “Rijeka pravde”, a već tijekom prošlosti su se zalagali za legalizaciju kanabisa, otvaranje kanabis coffee shopova i sličnih zakona po uzoru na ostatak Europe. Ovog puta, osim već poznatih obećanja iz prošlosti, planiraju osigurati kulturnom sektoru više poticaja te stabilnija primanja. Planiraju pokrenuti fond za slobodne umjetnike, među koje spadaju i DJ-evi te im osigurati stalna minimalna mjesečna primanja, kako bi mogli graditi karijeru u kulturi te da se posegnu za odlaskom iz zemlje.

MOST

Otkako su došli na političku scenu, profilirali su se u treću opciju po popularnosti. S obzirom da MOST generalno cilja na mlađe glasače, tradicionalnijih svjetonazora, kako bi privukli i drugi dio mlađe populacije planiraju pokrenuti techno mise po uzoru na Švedsku. Želja im je spojiti glazbu i vjeru, a nakon što su i sami doživjeli u Portugali set oca Guilhermea prije zornice Pape Franje, shvatili su da elektronička glazba i religija mogu ići ruku pod ruku.

Domovinski pokret (DP)

Pod sloganom “Ustani i ostani”, Domovinski pokret i njihovi partneri imaju nešto drugačije planove. S obzirom da se već protive dijelu glazbenog izričaja koji dolazi u Hrvatsku, sada su se odlučili za još jedan drastičniji korak te planiraju uvesti zabravnu after party. Prema Domovinskom pokretu, noćni život bi trebao stati do 2 sata iza ponoći, jer sve duže od toga vodi afterima što naposljetku dovodi do gubljenja produktivnosti nacije.

foto: Cropix

Istarska demokratska stranka (IDS)

IDS na izbore ide s regionalnim opcijama s kvarnera te su u svom programu prepoznali festivalski potencijal Hrvatske, kao atraktivnih kulturnih, ali i zapuštenih lokacija koji mogu postati plesni podiji. Obećavanju pomoć organizatorima kako bi lakše pretvorili primjerice rudnike ili bivše vojarne u nove party destinacije. Također, želja im je da dio gradskih prostora moraju biti mjesta kulture.

Stranka Ivana Pernara (SIP)

Ivan Pernar je na svojim listama okupio nadasve neobična imena, koja nisu tradicionalno političari. Tako dio lista predvode TikTokeri i influenceri. Jedno od glavnih predizbornih obećanja Ivana Pernara i njegove liste je legalizacija kanabisa.

foto: Pixsell / Josip Regović

Ovo je samo dio predizbornih programa i obećanja, predlažemo vam da se i sami informirate prije nego li date nekome glas 17. travnja. Ali prije toga, odgovorite u našoj anketi, čija obećanja smatrate da su najbolja?

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2