Skip to main content
  • 19.02.2023.

U srcu Istre stvara se nova kolijevka dub & reggae i sound system kulture

U svega nekoliko godina, mala šuma u središnjoj Istri postala je važno poprište događaja

Piše: 

Nedaleko od sela Sutivanac u središnjoj Istri nalazi se uređena šuma Zion Boška koja je postala mjesto za održavanje glazbenih događaja.

Prvenstveno je zamišljena kao mjesto gdje se za vrijeme ljetnih mjeseci održavaju događaji u originalnom reggae/dub stilu sa ručno rađenim sound systemima, izrastla je u lokaciju koja je domaćin perspektivnog festivala.

Šuma je počela s “radom” za vrijeme pandemije koronavirusa te od 2020. održalo se više od deset događaja u njoj. Cilj organizatora koji stoji iza Zion Boške bilo je započeti priču i stvoriti kontinuitet, a u protekle tri godine gotovo svi domaći izvođači s reggae, dub i bass scene imali su priliku nastupiti u srednjoj Istri.

Organizator iza Zion Boške otkriva kako je šuma nastala iz ljubavi prema glazbi i prirodi te želji da lokalnoj zajednici pruži mjesto za zabave uz specifičan i originalni stil. Ističu također da im je najvažnija misija stvaranja trenda univerzalne glazbe, gdje dolaze ljudi iz svih glazbenih spektara kako bi ojačali malu scenu.

Kulminacija dobrog rada došla je s prošlogodišnjim Zion Boška festivalom, koji je zamišljen kao sound system festival svjetske klase. 2022. reggae, dub i sound system kultura preuzeli su središnju Istru i na jedno mjesto okupili više od 20 izvođača od kojih su brojni bili sa svjetskim pedigreom, organizirano je više od 10 radionica i performansa, a posjetitelji su došli iz 10 europskih država.

Kvalitetan rad i potencijal kojeg predstavlja Zion Boška festival prepoznat je od strane nagrade Ambasador gdje je bio nominiran u kategoriji Najbolji novi festival.

Iza cijelog festivala stoji Neven Šugar, zaljubljenik u dub glazbu i soundsystem entuzijast, koji je ujedno i kreator te vlasnik Vibration Addict sound systema kojeg je izradio prije 7 godina.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2