Skip to main content

Ublažavanje mjera: U Hrvatskoj i na Ibizi otvaraju se terase barova

Kako doznaje Index, od 1. ožujka u cijeloj bi Hrvatskoj trebale dodatno popustiti mjere, uključujući i toliko očekivano otvaranje terasa kafića.

Piše: 


Preduvjet za to otvaranje je da brojke ostanu na razini na kojoj su sada. Udio novozaraženih u broju testiranih posljednjih dana je ispod pet posto, a prošlog se tjedna kretao oko sedam posto. Iz Stožera i vlade je već najavljivano kako se sljedeći krug popuštanja može očekivati s početkom ožujka.

Otvaraju se terase, unutarnji dijelovi kafića i restorana ostaju zatvoreni

Kako doznajemo, posve sigurno će se od 1. ožujka otvoriti terase kafića i restorana. No prema informacijama iz izvora bliskog Stožeru, neće se otvarati zatvoreni dijelovi kafića i restorana, što je realno očekivati najranije u travnju. Nakon što se otvore terase gosti najvjerojatnije neće moći ulaziti u unutrašnjost kafića i restorana, osim možda zbog korištenja toaleta, kako bi se spriječilo da se počnu koristiti i zatvoreni dijelovi kafića i restorana i da se tamo počnu posluživati gosti. U Stožeru zatvorene prostore i dalje smatraju iznimno velikim rizikom kada je u pitanju širenje koronavirusa.

Što to znači za clubbing scenu?
Otvaranjem terasa moguće je da će i DJ-i moći nastupati, ali uz obavezno sjedenje gostiju. Ples je i dalje strogo zabranjen.

Prvi pravi clubbing event bit će izgleda dodjela nagrada Ambasador u Opatiji 19.03. s tim da će i tu vrijediti pravilo fizičke udaljenosti i obvezno sjedenje.

Na čemu radi "Radna skupina za event industriju" pri Glasu poduzetnika?
1. Plan/Timeline otvaranja – zajednički stav svih udruga na ovu temu I sastanak sa stožerom i vjerojatno Min. Kulture, turizma…
2. Obeštecćnje tvrtki u određenom % prema prihodima iz 2019.
3. Daljnje produženje mjera za plaće

Na Ibizi otvaraju terase restorana i barova, a uskoro i zatvoreni prostori prenosi DJ Mag.

Početkom ožujka će i balearsko otočje odobriti otvaranje terasa u restoranima i barovima, dok je plan od 16. ožujka da se dopusti rad i u zatvorenim prostorima, što znači da je moguć i povratak klubova. Španjolska vlada traži uvođenje Covid 19 putovnica, dok vlada Balearskog otočja je odobrila brze testove za sve putnike. Veliki problem stvara britanski soj koronavirusa jer je dobar dio gostiju noćnih klubova i festivala upravo iz UK-a. Turizam je jedna od ključnih industrija u Španjolskoj, a veliki dio uzima i industrija noćnog života.

Ibiza je teško pogođena pandemijom jer su Vladine mjere zabranile noćne klubove, open air partije, ples i praktički zatvorile cijelu industriju. Možda je prošla godina na Ibizi malo smirila uzburkane duhove koji su godinama tražili zatvaranje klubova i okretanje drugom tipu turista. 2020. je za neke došla kao naručena, ali pitanje je što Ibizu čeka nakon reseta? Nastavak clubbinga i dekadencije ili neki novi tip turizma.

wls 20 mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2