Skip to main content
  • 11.10.2023.

Umjesto nagrade za fotografa godine, ovog puta Ambasador bira fotografiju godine

Nadolazeće izdanje nagrade Ambasador donosi nekoliko osvježenja među kategorijama

Piše: 


Prošlogodišnje šesto izdanje nagrade Ambasador prepoznalo je važnost fotografije te je po prvi put uvedena kategorija za Regionalnog fotografa godine.

Debitantsku kategoriju osvojio je Marko Edge koji je prilikom preuzimanja nagrade otkrio što za njega znači Ambasador: “Znači da je neko konačno prepoznao nas ratnike 4. smjene. Kad si fotograf, edituješ i sređuješ slike i kada si najumorniji. Ponekad se zapitaš “zašto ja ovo radim?” – e pa evo i odgovora, zato što neki put ipak netko to i primjeti.” te dodao koje ga čari drže u poslu fotografa “Drži me i taj neki drive da na techno partyjima nema svjetla i onda ne može svatko da uhvati taj kadar. Atmosfera na partyjima je napravljena za onog ko je došao da uživa u partyju, a ne za onog ko je došao da slika, a mi moramo da napravimo da je bilo obrnuto.”


Foto Todor Milivojević

Ove godine, kategorija za Regionalnog fotografa evoluira u Kreativnu event fotografiju sa stručnim suradnikom (koji ocjenjuje pristigle prijave. Evolucija kategorije koja vrednuje fotografe i njihova umijeća, donosi i promjenu koncepta prijave, kao i onoga što se vrednuje za nagradu.

 

Koji su uvjeti za prijavu radova?

U obzir se uzimaju kreativne event fotografije u seriji (3 do 6 fotografija). Fotograf/kinja, foto studio može prijaviti maksimalno jedan rad prema sljedećim kriterijima:

– Fotografi/fotografkinje/foto studio koji žele konkurirati u procesu sastavljanja nominacija pri slanju radova trebaju izaći iz standardnih okvira event fotografije, i da se ponudi potpuno drugačiji ugao gledanja na te događaje.

– Fotografije mogu biti igre svjetlosti, površina, pokreta, kompozicije i emocije. Serija fotografija treba imati priču kao cjelina, a ne da svaka fotografija za sebe pokazuje potpuno različita događanja i emocije.


Foto Todor Milivojević

Tko ocjenjuje prijavljene projekte?

Prijavljene projekte evaluira i nominiraju stručni suradnici, nagrađivani umjetnici Pavle Kaplanec i Iva Znaor iz Impala Studija. Njihov zadatak će biti da na temelju svih pristiglih prijava,predlože pet kandidata za nominacije ravnajući se umjetničkim, a ne komercijalnim standardima.

Impala Studio je pokrenut 2019., a čine ga Pavle Kaplanec i Iva Znaor. Oboje su završili osnovne i master studije za fotografiju, Pavle na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a Iva Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Do 2019. godine Pavle je u Beogradu radio na poljima studijske i event fotografije i filma. Od 2018. do 2020. bio jedio EXIT-ovog tima video produkcije. Iva je naklonjena dokumentarnoj fotografiji, te nakon polugodišnjeg putovanja po Africi i upoznavanju njihove kulture održava dvije samostalne izložbe. Danas najviše djeluje na poljima vjenčane fotografije gdje primijenjuje svoj dokumentarni stil.

___

Javne prijave projekata i kandidata su otvorene do 15. listopada u ponoć, a prijavnici za kategoriju Kreativna event fotografija u regiji možete pristupiti ovdje.

 

paul 1 desktop
dh mobile
Ovo je priča o jednoj od najprepoznatljivijih plesnih traka s početka novog milenija.
promo djs
Ovo je priča o jednoj od najprepoznatljivijih plesnih traka s početka novog milenija.