Skip to main content
  • Marihuana
  • 25.09.2012.

Urugvaj, država diler!

Kako bi stale na kraj zločinima vezanim uz drogu, i regulirale svakojake vrste droge na cesti, urugvajske vlasti su odlučile uvesti državni monopol na uzgajanje i prodaju marihuane, prozivoda koji okrene oko 40 milijuna dolara godišnje prometa.

Piše: 

Državne vlasti Urugvaja su najavile mogučnost kupnje do 40 grama, kako oni kažu, 'sigurnog proizvoda' mjesečno, a ovu su shemu razvili nakon što su uvidjeli da globalni rat protiv droge baš i ne funkcionira. U svojem naumu imaju veliku podršku Bolivije (kojoj su oni pružili podršku kod legaliziranja lista koke) i Gvatemale.

'Predlažemo ovo kao međunarodni zakon.', izjavio je novinarima stručnjak za drogu i novog zakona, Sebastian Sabini, ujedno i predsjednik saborskog odbora. 'Rat protiv droge je propao, sve je više konzumenata i sve više nasilja.', dodaje. Urugvaj je zemlja od 3 milijuna ljudi, u kojoj se pretpostavlja da ima 18 tisuća konzumenata 'trave', od čega većina dosadašnje 'trave' dolazi iz susjednog Paragvaja.

Julio Calzada, državni tajnik Urugvajskog odbora za drogu, kaže kako stranci neće moći kupovati marihuanu, a što proizlazi iz nedavnog nizozemske strategije zakona da se smanji tzv. droga turizam, odnosno obeshrabre turisti koji bi dolazili isključivo kako bi se 'napušili', a koji bi u Nizozemskoj trebao stupiti na snagu s početkom 2013. godine.

Ipak, kako sad stvari stoje, to neće donijeti dobroga Amsterdamu što je pokazalo i pokusno razdoblje. Većina od pušača u amsterdamskim coffee shopovima je dobrostojeća, te mnogi odbijaju svoje ime staviti na liste korisnika marihuane. Prodaja prelazi na ulice, ukupna potrošnja se smanjuje, radnici dobijaju otkaze, pada potrošnja grickalica, a gubi i gradsko vijeće jer se sve manje naplaćuje parking.

Na sreću ili nesreću, mi se tim stvarima ne trebamo zamarati…

soul gravity desktop
dobar house mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.