Skip to main content
  • 25.09.2012.

On je iz druge dimenzije: Jeff Mills izveo The Bells s orkestrom (video)

Techno Jedi – Jeff Mills je još jednom otišao izvan granica mogućnosti elektroničke glazbe, spajajući je pritom sa klasikom.

Piše: 


Vidjevši "svjetlo iz vanjskog svijeta" pokušao je umanjiti razlike između nastupa u klupskom ambijentu i koncertnoj dvorani novom konceptualnom izvedbom ‘Light From The Outside World’. Glazbeno djelo od 90 minuta izvedeno je uživo prošle nedjelje u pariškoj dvorani Cite de la musique a aranžirali su ga zajednički Jeff Mills i francuski orkestar Orchestre National d’Ile-de-France pod dirigentskom palicom Christophea Mangoua.

Millsov program je bio izrazito suptilan; njegove kompozicije su bile više pametno osmišljene nego neodoljive te je publici servirao nešto teži materijal nego prošli put, prepun mističnih i uzbudljivih dionica. Ovo nije prvi put da Jeff Mills nastupa zajedno sa orkestrom. 2005.g. je svirao sa filharmonijskim orkestrom Montpelliera za 10,000 posjetitelja pokraj gradića Avignona. Rezultat toga je komemorativni live DVD Blue Potential iz 2006.g.

U ovoj dvorani povremeno se događaju izvedbe elektronske glazbe u srazu sa klasikom. Još u srpnju nastupali su Hot Chip; lani je na pozornici bio Laurent Garnier sa svojim mnogobrojnim bendom a davne 2008.g. Carl Craig s orkestrom.

Nedjeljni nastup po mnogo toga ostat će u sjećanju publici što se čuje i po njihovoj reakciji iz priloženog video isječka. 90-minutni nastup je snimljen u HD rezoluciji te ga u cijelosti pogledajte na dnu članka. Pratite kompoziciju i njen tempo, geste, pokrete, govor tijela, dirigenta, orkestar. To su bili samo neki čimbenici presudni za izvođenje Millsovog performansa koji je točno na polovici istoga publici objasnio koja je njegova uloga u cijelom koncertu. Fantastične ovacije doživio je oko 55. minute kod izvođenja legendarne produkcije "The Bells".

Iduća Millsova avantura u sličnom ambijentu dogodit će se tijekom Amsterdam Dance Eventa kada će raditi uživo soundtrack za nijemi film iz 1928. „Die Frau im Mond“ (Žena na mjesecu) njemačkog redatelja i entuzijasta Fritz Langa i kao što naziv filma kaže radi se tematici koja već dugo zaokuplja Millsov duh, misli i glazbu i dokazuje kako bi izgledalo raketno putovanje po prvi put prikazano na filmu.
 

Jeff Mills, Orchestre National d'Ile-de-France : Light From The Outside World, concert enregistré à la Salle Pleyel le 23 septembre 2012

Concert diffusé sur citedelamusiquelive.tv

sea star desk
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
dobar house mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.