Skip to main content
  • 24.11.2020.

Velika Britanija na dobrom putu da prodaja vinyla dosegne najvišu točku u 30 godina

Kriza uzrokovana koronavirusom odigrala je značajnu ulogu u ponovnom oživljavanju vinila 2020. godine

Piše: 


Guardian planira da će prodaja vinila u Velikoj Britaniji premašiti 100 milijuna funti do kraja 2020. – gotovo 10% više nego 2019. Posljednja godina kada su dostigli tu granicu bila je 1990. Ovogodišnja prodaja vinila po količini također će premašiti prošlogodišnju cifru 4,3 milijuna.

Središnja izvješća za 2020. godinu od Discogsa i Američkog udruženja za snimanje zvukova (Recording Industry Alliance of America) ukazuju na ponovni rast prodaje vinila u Americi usred pandemije COVID-19.

Prodaja kazeta također je ove godine porasla nevjerojatnih 85%, premašivši milijun funti. Međutim, prodaja CD-a nastavila je dugo opadati sa smanjenjem od 30% iz godine u godinu prema Entertainment Retailers Association.

Menadžer tvrtke Proper Music, Drew Hill, sumnja da je kriza COVID-19 odigrala značajnu ulogu u ponovnom oživljavanju vinila 2020. godine. "Vidjeli smo rast od 250% od početka lockdowna do mjesta na kojem smo sada. Mislio sam da bi to moglo biti katastrofalno za industriju, ali tijekom karantene ljudi koji su kupovali ploče vjerojatno su išli na puno koncerata. To sada ne mogu učiniti pa se čini da obožavatelji novac koji su koristili  na odlaske na svirke svakog mjeseca troše na ploče."

Div Amazon najviše profitira od povećanja prodaje vinila 2020. godine, ali neovisni trgovci također bilježe porast prodaje.

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2