Skip to main content

Velika glazbena okupljanja vraćaju se po Europi ali u obliku Drive-in koncerata

Ljubitelji glazbe i filma u Litvi, Danskoj i Njemačkoj uživaju u koncertnim izvedbama i filmskim projekcijama iz svojih automobila pridržavajući se tako pravila socijalne distance.

Piše: 


Drive-in koncerti daju ljudima priliku da slušaju glazbu uživo, gledaju kazališne predstave i filmove držeći se tako strogih mjera kojima je cilj suzbijanje širenja koronavirusa.


Photo: Ritzau Scanpix/AFP via Getty Images

U Litvi će se masovna okupljanja, koncerti, nastupi uživo prema Vladinim mjerama zadnji odobriti i to tek u četvrtoj posljednjoj fazi. Do tada ljubitelji umjetnosti mogu prisustvovati Drive-in koncertima na lokaciji aerodroma Palūknio koji se nalazi 30-tak kilometara od glavnog grada Vilniusa.


Photo: Drive In Live / S. Lankutis

Showart Drive in Live započeo je prošli tjedan te je ugostio predstave litavskih glumaca. Publika sluša glazbu na zvučnicima u svojim automobilima putem radio frekvencije. Sve priredbe uključujući i koncerte na ovoj lokaciji održavaju se i tijekom svibnja.

U Danskoj koja je već u ožujku zabranila velike festivale, pjevač Mads Langer nedavno je odsvirao drive-in koncert na periferiji grada Aarhusa nastupivši za 500 obožavatelja. Posjetitelji su mogli komunicirati s pjevačem tijekom nastupa koristeći videokonferencijsku platformu Zoom.

Drive-in lokacije također su popularne i u Njemačkoj gdje primjerice samo u Kölnu ima 30 improviziranih kina, kao i u još četiri grada koji su na svojevrstan način odlučili spasiti kulturu. Drive-in se ovdje koristi i za nastupe uživo. U Düsseldorfu su bivše parkiralište pretvorili u drive in prostor na kojem je održana i popularna klupska večer BigCityBeats World Club Dome. Ovaj prostor može primiti oko 500 automobila.

Na nešto drugačiji način odvažili su se mađarski glazbenici

30. travnja je objavljeno kako se ljeti neće održati velike manifestacije pa su članovi simfonijskog orkestra u Budimpešti postavili zvučnike na svoje automobile i emitirali glazbu sa svojih prošlih nastupa krstareći tim autima po cijelom gradu.

hardbeats mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 desktop