Skip to main content
  • alt
  • 19.10.2015.

Villalobos je Božić, Nova i rođendan u jednom za web hatere

Kako svaki dobar festival iza sebe ostavi priče tako i svaki dobar konj podiže prašinu svojim topotom.

 
Kopita koja su uzvitlala prah Sonusa bila su ona Ricardoa Villalobosa. Kako se sunce uzdizalo ponad okupljene Sonus ekipe Ricardo je odlučio završiti set s malim draguljem romske glazbe Šabana Bajramovića, zamišljenom sjetnom i dubokom skladbom popraćenom sumornim vokalom za svitanje, no mašinerija interneta i netrpeljivost prema svemu što iskoči iz uobičajenog okvira odjednom su rezultirali time da se na Tubi pojavila snimka naziva “Ricardo Villalobos FAIL closing Sonus Festival 2015.” Što se zapravo dogodilo?

alt

 
Villalobos je očito skladbu namijenio kao posvetu nasljeđu regije u kojoj svira, kao mali naklon Balkanskom srcu i glazbenoj povijesti, prije no što je obala Jadrana postala veliki igrač na globalnoj elektroničkoj sceni. Ricardo je tako i tako već poznat po eksperimentu, dugim neprospavanim noćima i generalnoj nezainteresiranosti za mirno sjedenje u kutku elektronike koji mu je javnost namijenila. Daleko od imidža čistunca koji hvata najbolje slotove na festivalima elektronički je ekvivalent sina razmetnog, a ne vraćaju se svi oni sigurnoj kući utvrđenih pravila.
 
Sam Villalobos odavno je već izgubio iluzije toga da svijet mora razumjeti, jasno mu je da i najinteligentniji među nama ponekad pokleknu zavodljivim čarima internet mase. Sam za sebe si divan i sasvim racionalan, ali i najracionalniji pojedinci sakupljeni u masu kreću se poput bezumne lavine jer je tako jednostavno lakše procesuirati podatke. S punom spoznajom da naslovi u medijima nisu mjerilo umjetničkog integriteta Ricardo je već 2006. podijelio što misli o webu nazvavši ga “zvijeri izvan kontrole”.

alt

 
“Internet će čak pokazati fotografiju trena kad sklopiš oči. Sviraš sedam sati za tipa koji je okinuo fotku. Plesao je, bio je tamo i onda uhvati tu jebenu fotku u trenu kada… da naravno da sam se preznojio, ali taman zatvaram oči i on uslika. Zatim postavi fotografiju na Internet s naslovom ” Pogledajte koliko je Ricardo sjeban!”
 
Ricardo i dalje ostaje u vrhu, pretvarajući slobodoumnu znatiželju koja ga čini savršenim žrtvenim ovnom za dokone internet mrzitelje u svoj najveći adut. Možda baš zato u komentarima podno njegovog “strašnog faila” kolaju pohvale i obrane i jedan korisnik ga čak naziva “Salvadorom Dalijem elektronike”
 
Testiranje ukusa publike i uzimanje statusa Q za šiju izgradili su suptilnu reputaciju odmetnika. Ne moraš nužno uživati u iznenađenju koje ti je pripremio, ali moraš poštivati hrabrost toga da je probao. S druge strane ipak publika je platila svoju ulaznicu i imala određena očekivanja, koliko god ona zatvorena ili slobodoumna bila. Ima li DJ pravo i povlasticu poslati ih na glazbeni tobogan za koji se nisu pretplatili? Kako god ostavljamo vama da prosudite i cijenite ili osudite hrabrost onih kojima naljepnice i ladice postaju pretijesne. Sporni video isječak Sonusa stiže niže pa ga stavite na vlastitu unutarnju vagu.
 
{youtube}ie8ERgf1Gbo{/youtube}
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk