Skip to main content
  • 2.05.2019.

Vjerujem u pisanje, pjevanje i svoj vrt – životne mudrosti dub i reggae legende Lee Perrya

83 su mu godine, ali ovaj Jamajčanin ne staje. Lee Scratch Perry živuća je dub i reggae legenda koja, usput, ima i vrlo zanimljive poglede na život i vlastito stvaralaštvo.

Piše: 


Ne znam odakle moje pjesme dolaze. Sanjam ih. Moja prva glazbena uspomena je pjesma koja se zove 'Don't Give the Old for the New'. Nisam ju čuo na radiju. Čuo sam ju u svojoj glavi dok sam bio mali. Onda sam ju napisao. Glazba je moja kiša. Glazba je moje ime. Ja sam sanjar,“ rekao je u jednom osebujnom intervjuu kojeg je dao za The Guardian.

Prilično ironično osvrnuo se i na činjenicu da gotovo 30 godina živi u Švicarskoj. „Život u Švicarskoj je 'high life'. Osjećam se kao čarobnjak Merlin. Magija je posvuda. Živim ovdje da izbjegnem vampire. Živim ovdje da izbjegnem siromaštvo. Ne volim siromaštvo,pomalo se narugao veliki Perry.

Odao je i svoju tajnu za sretan život.Tajna za dug i sretan život je vjera u Boga. Ja vjerujem u Boga. Vjerujem u život. Vjerujem u slušanje. Vjerujem u njušenje. Vjerujem u kušanje. Vjerujem u pisanje. Vjerujem u pjevanje. Vjerujem u svoj vrt. Vjerujem u svoje dobre osjećaje. I ne jedem meso. Amen,opisao je svoje svjetonazore pa dodao i da mu je bilo prilično teško odreći se alkohola jer je bio uvjeren da će mu njegov nedostatak značajno otežati kreativni proces, no na kraju je pobijedio u svojoj unutrašnjoj borbi.

Prisjetio se i svojeg druženja s Bob Marleyjem.Dobro smo se slagali. Došao mi je i nije znao što da radi. Naučio sam ga kako da bude sretan. Bio je divno dijete – ali malo je pjevao nazalno. Bio je poput predivnog vodozemca s dugim nosom,” rekao je.

Glazbenu legendu Perryja moći ćemo čuti na Seasplashu, na kojem će biti u odličnom društvu sa svojim suradnikom Mad Professorom, kao i drugim velikim dub imenima poput Dub Pistolsa, Vibronicsa i Cause4Concerna. Skoro punoljetni Sasplash održat će se od 18. do 21. srpnja na novoj lokaciji, Martinskoj u Šibeniku. Radi se o bivšem socijalističkom kampu koji će biti preuređen i ovog ljeta premijerno predstavljen kao dom nekoliko festivala, među kojima je i dobro poznati Seasplash. Karte su dostupne na Entriu, a cijena ulaznice za posjetitelje iz regije je trenutno 299 kuna.

New York Ska-Jazz Ensemble otvara Seasplash na Tvrđavi sv. Mihovil u Šibeniku


 

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2