Skip to main content
  • 3.02.2016.

Vlada SAD-a zapošljava Burning Man(agera)?!

Od male zigote na Baker plaži San Francisca 1986. Burning Man je u 30 godina prerastao svoju inicijalnu funkciju i pretvorio se u toliko mnogo više.

 
Svake godine na tjedan dana u pješčanim dinama Black Rock pustinje u Nevadi 60 tisuća svjetskih stopala zakopa prste u vrući pijesak. Okruženi golemim skulpturama koje te tjeraju da se osjećaš kao da poštu primaš u Liliputu, malen pred veličinom umjetnosti i kreativnom iskrom oslobođenih potencijala, glazbe koja tutnji usahlim krajolikom i sasvim specifičnih pravila dobre volje spram svih ljudi, istomišljenici stvaraju svoj mali svemir.

 
Usred naizgled negostoljubivog, na tjedan dana iz prašine se uzdigne Black Rock City, privremeno zdanje sa svim odrednicama vlastitog zatvorenog gradskog sustava. Balon radikalne inkluzije, ljubavi, tolerancije, glazbe, umjetnosti, slobode i samoodrživosti buja pod nebom Nevade i ostavlja žrvanj svijeta vani u prašini rugajući se u lice društvenoj cenzuri ili sputavanju onoga što nosiš u sebi.
 
No Burning Man sa svojim specifičnim vizualnim identitetom i manirom postojanja postaje kroz 30 godina institucija, a svaka institucija tako fortificirana u mašti promatrača postaje ranjiva pa se pojavljuju razni pokušaji rušenja integriteta. Posljednji usmjeren na ovo golemo pješčano slavlje života bio je skeč od Quiznosa koji parodira Burning Man s filmskom postavom The Maze Runnera, ne bi li reklamirao nekoliko sendviča i narugao se Burning Manovu podizanju srednjeg prsta spram korporativnog establišmenta. 
{youtube}CBVBHRD5lNU{/youtube}
 
Pa kako život voli ironiju više no išta drugo što pod njegovu domenu potpada, vlada SAD-a, točnije Odjel unutarnjih poslova (Bureau of Land Management) je odlučila zaposliti Burning Man projektnog menađera. Stanete li malo dalje od ove konkretne informacije otkriva se sva apsurdnost situacije. Burnig Man je samim svojim imenom manifestacija na kojoj se 60ak tisuća ljudi okupi usred pustinje ne bi li spalili glavu hidre, ne bili spalili "The Man-a" u simboličnom migoljenju ispod čizme upravo onoga što im sada želi pribaviti menađera, vlade. "The Man " sada ima jednako goreću želju nadzirati spaljivanje sebe samoga čini se.
 
Samo radno mjesto biti će plaćeno između 70 i 90  tisuća $ godišnje i furati svoga vlasnika od uredskog okruženja pa sve do rada na terenu gdje će se morati nositi s "izazovnim situacijama"… koje su, pitate li Burnere, najbolji dio jednadžbe, tako da sumnjamo da se festivalci i Odjel unutarnjih poslova slažu u vezi definicije margina ovih situacija. 
 
Kada subverzija postane odobrena od onoga što subvertira ima li ona uopće više ikakav revolucionarni potencijal ili samo postaje benigni dio pop kulture? Čini se da je ovo sudbina svih revolucionarnih praksi, da jednom prihvaćene gube svoju buntovničku iskru. Oni protiv kojih je usmjeren čini se znaju trik u kojem samo prigrljivanje svoje vlastite kritike ruši legitimitet kritičara. Pa komična Quiznos reklama ili uplitanje u priču onoga čiji simbol pada u plamenu u subotu uvečer usred pustinje? Nije baš teško zaključiti koja od ove dvije stvari više šteti imageu samog festivala.
 
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk