Skip to main content
  • 3.04.2018.

Vodička mlada trojka, vođena filingom napada domaću scenu!

Što kada se spoje tri mlada entuzijasta? Kada svaki pridonese svojom vizijom i energijom, kada jedan drugoga i trećega motiviraju. Istinsko prijateljstvo je ono utemeljeno na sličnostima, koje počiva na temeljima želje za dobrime, kada se teži kreposti na području zajednice. Tada nam u misli upada Metz Attack.

Piše: 

To je kolektiv kojega čine tri mlada Vodičana, Carnero, Fabian Mateša i Tonko. Zajedno imaju tek koju godinu iskustva na elektroničkoj sceni. Od početnih gaža u domaćim Vodicama, brzo su se proširili pa nastupili i u Zagrebu, Splitu te Šibeniku.

Krenimo redom. Carnero je jedini trenutno situiran u Splitu, povremeno nastupa u Kocki gdje je odradio warm-up za Berlinsku DJ-anu Alienatu na Taman festu. Zavrtio je na afteru ovogodišnjeg Illectricity festivala u zagrebačkom Soundfactoryju, te vrtio mp3-ice i u omiljenom zagrebačkom podrumu, Pločniku.

Do njega stoji Fabian Mateša. Njega je publika već dobro upoznala jer dobitnik je Ambasador nagrade za "Newcomer godine 2017.". Posjetio je brojne zagrebačke podije, od Mastersa  Das Hausa te Funka do Soundfactorya, Pločnika, i Brazila. Bilo je tu još nekoliko svirki u splitskoj Kocki, pa i u klubu Vortex u Tisnome, šibenskoj Kuglani, klubu Disko R i Nox festivalu. Veliki iskorak u karijeri mu stiže u 5. mjesecu, kada pod okriljem RatCata nastupa u Dublinu.

Tonko je najmlađi član Metz Attacka, trenutno živi skupa s Fabianom u Zagrebu, gdje oboje studiraju. Nastupao je u zagrebačkom Mastersu, splitskoj Kocki, u klubu Opium u Vodicama, šibenskom Disko R. Bliži mu se i 25.4. kada zajedno s Fabianom nastupa u zagrebačkom Funku.

Gdje i kako je sve krenulo, pitate se? E pa stiže vam odgovor… Prvi nastup kolektiva u punom sastavu je bio u klubu Disko R u Ražinama. Odigrao se pod organizacijskom palicom Udruge Oksid. Bilo je to prije godinu dana, a uz njih je nastupao još jedan Vodičanin, Josip Petrov. Ta večer zvala se Metz Attack, pa eto dečki su po njoj i dobili ime. Od tada su imali pune ruke posla organiziranjem partija u Vodicama, među kojima i uspješan boat party za na početku prošlog ljeta.

Znate kako se često mnogi pitate, čime se ovi baš ističu, što ih odvaja od drugih pa kaže ovako. Oni sami se stilski razlikuju jedan od drugoga. No bitna stavka je što ih povezuje ista filozofija oko puštanja glazbe. Ne zamaraju se dečki trendovima, a ni nekakvim pravilima. Smatraju vam oni da je selekcija puno bitnija od same tehnike. Oni neće ne pustiti traku zato što ju je teško umiksati ili zato što nije kvantizirana. Prijelaz s jedne trake na drugu ne mora biti nečujan i gladak, već mora imati smisla, to ne znači da ne znaju raditi nečujne i glatke prijelaze. Taj trojac smatra da je bitniji kompletan party od nastupa pojedinca, tj. da DJ nije najbitniji na partyju, već je bitna vibra koju treba postepeno izgraditi, umjesto peglanja na najjače od prvog momenta. I tako se oni trude da će ljudima prezentirati glazbu koju možda nikada nisu čuli, žanr i godina nastanka nisu bitna, bitan je filing.

Nekada je tekstom teško sve dočarati pa ajde vi posegnite na jedna od njihovih sljedećih gigova. Šapnuli su nam kako su već ovog četvrtka 5.4. u Mastersu, zajedno se po prvi puta predstavljaju zagrebačkoj publici. Onda im nešto kasnije, 14. travnja slijedi kuglanje u Šibeniku kada im u goste stiže zagrebaš Mimi. Kruna njihog rada pak je rezervirana za 23. lipnja, a stiže im i prvi internacionalni gost. No, odali smo vam za sada dosta informacijama o dečkima pa ćemo sa imenom kojem im dolazi obavijestiti kada dođe vrijeme.
 

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2