Skip to main content
  • alt
  • 24.03.2015.

Vraća li se FCom Laurenta Garniera?

Šampion francuskog techna, čovjek koji ga je odgojio i držao za ruku kada je radio prve korake, gospodin koji se nevjerojatno dobro snalazi kližući se kroz sve žanrove elekronike, ima zanimljivu godinu pred sobom.

 
Posljednji originalni labum izašao je prije 6 godina pod imenom Tales of a Kleptomaniac. Nesumnjivo prekrasna glazbena priča koja je prošetala širokim rasponom žanrova pa je Garnier u retrospektivi odlučio odvojiti trake i izdati seriju stilistički različitih EP-ja, svaku na drugom labelu ( Still Music, 50 Weapons, Musique Large, MCDE i Hypercolour) koju će objediniti u setu Home Box.

alt
 

Ovaj veteran koji polako puže prema tri desetljeća iza pulteva i bešavno u setovima spaja detriotski techno, vrući jazz, hipnotički house, duboki praiskonski beat Afrike, i još dublji bass dubstepa, sjeo je s Svenom von Thülenom i popričao o eklektičnom Home Boxu, reizdanju Elctroshock autobiografije i reanimaciji FCommunications labela.
 
Na pitanje o tome kako je došlo do stvaranja samog Home Boxa u njegovom trenutnom obliku Garnier je rekao: “Uglavnom, prije godinu i pol načinio sam tri ili četiri nove trake. U početku nisam bio siguran što da učinim s njima, kako nisam želio izdati samo klasičan album. U prošlosti moja slaba točka kao producenta bila je da sam nekada zajedno nabacao previše različitih stvari. Na mojim starijim albumima ima nekoliko zaista jakih traka koje ne djeluju jako jer su se utopile u eklekticizmu. Stoga sam rekao Ericu (Morandu, suosnivaču FCommunications labela). ” Slušaj , želim načiniti album i još uvijek biti ja, Želim doprijeti do mlađe publike, ali ne želim im lagati. Moram biti iskren. Još uvijek želim biti onaj tip koji radi mnoge različite tipove glazbe.”
{youtube}Au0KHzy0tKw{/youtube}
 
Čini se da su labeli vrlo brzo usvojili ideju koju je Laurent imao na umu i projekt se zakotrljao no kako će Home Box izleteti s njegova vlastita labela, koji spava zimski san od 2008., naravno da se povuklo i pitanje znači li ovo da se label vraća u punoj snazi.
 
Ni sam Garnier nije još u potpunosti siguran no izgleda da povratak nije isključena mogućnost.
 
“Ne znamo što ćemo učiniti s FComom nakon što izdamo set. Bilo je u potpunosti logično oživjeti label za ovaj projekt, ali sve nakon je nesigurno. Od kada smo najavili set kontaktiralo me mnogo starih FCom umjetnika pitajući. “Kada počinjemo?”, ” Što možemo uliniti?” i dva dana nakon objave dobio sam 20 demo snimaka mladih umjetnika.
{youtube}LNTCiwQyQoc{/youtube}
 
Pitanje jest: Treba li svijet da se FCommunicatios vrati zauvijek? Postoji toliko mnogo labela koji obavljaju sjajan posao i zapravo rade ono što smo mi radili u dobra stara vremena. Zašto bismo se natjecali s njima i preplavili tržište još više? Čini mi se da mnogo interesa za FCom dolazi iz nostalgije, a to bi bila kriva motivacija za ponovno pokretanje labela. Nisam nostalgična osoba. Ali Erick i ja još uvijek pričamo o ovome i premišljamo se. Još nema konačne odluke.”
 
Nakon što Home Box svjetlo dana ugleda 30. ožujka, na policama će se ubrzo naći i engleski prijevod autobiografije Electroshock. Laurent je napomenuo kako je užicao vlastitu ženu da prevede knjigu na engleski jer do toga nikada nije došlo, kako nisu mogli naći izdavača s tog govornog područja i zanimljivo je kako je mali projekt dodavanja jednog poglavlja prerastao u novih 120 stranica posljednjeg desetljeća na sceni i kako je ovaj reload autobiografije zapravo bio skok vjere koji je mogao krenuti potpuno drugačije.
{youtube}GtjAN6tS-u4{/youtube}
 
“Kada je knjiga bila dovršena pisao sam svom francuskom izdavaču i napomenuo kako se čini da smo pronašli nekoga tko će je izdati na engleskom. Da budem iskren u toj fazi nismo imali ništa – to je bilo sranje – ali ja sam pitao kao ” Možemo li to učiniti?” i oni su se složili. I tada je David (Brun-Lambert, koautor Electroshocka) dao svoju dozvolu i ujedno napomenuo kako bi bila dobra ideja dodati nekoliko novih stranica kako je posljednja kniga izašla prije deset godina. 

alt

 
Kada sam spomenuo ovo izdavaču rekli su ” Uspiješ li napisati još jedno poglavlje  mi ćemo iznova izdati knjigu i u Francuskoj” I tako smo počeli pisati i jedno poglavlje se pretorilo u 6 – 120 stranica. Pokrili smo puno toga, od nestanka malih labela do eksplozije velikih festivala, i mnogo se fokusiramo na berlinsku glazbenu povijest kao i na New York, koji nije bio zastupljen u originalnoj knjizi. Pričali smo i sa Francoisom (Kevorkianom) i LCD Soundsystemom i intervjuirali Gideona (Rathenowa, bivšeg bookera Berghaina)…

alt

 
Stoga za više o samom Home Boxu skok ovdje a za intervju u cijelosti hypertekst te fura na Electronic Beats. Uživaj!
soul gravity mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk