Skip to main content
  • 23.06.2017.

What We Started – dokumentarac koji s Coxom prati 30 godina undergrounda i EDM-a

Sve je jednom bilo ideja, djetinje i u povojima, mali punktovi struje koja se borila protiv uvriježenog stanja stvari. Struja je putem usisala one koji su vidjeli nove mogućnosti i desetljećima nakon prerasla u globalnu eksploziju.


Underground je disidentski, prkosan, sačinjen od sasvim vlastite logike i koncentriran na srce ideje, no normalni tijek kulturalne uzurpacije i integracije u konzumerističku logiku svijeta masovnih medija i proizvodnje jest da uzme čak i ove elemente i ugradi ih unutar samih sebe kao svoj ključni dio. Junak ne može postojati bez antijunaka. Njihovi razlozi postojanja kružno se hrane ovim drugim, a kada prođe dovoljno vremena stvari su zrele za retrospektivu i upisivanje značenja prošlosti s pozicije sadašnjeg stanja. Povijesti se pišu i mutiraju retroaktivno.

Tako pod redateljskom palicom Bert Marcus Productionsa nastaje dokumentarni film "What We Started" koji u srži prati život i 30 godina karijere jednoga od najvećih iz samih temelja, gospodina Coxa, jednoga od bakljonoša svega onoga što elektronika danas jest, dodirujući se paralelno i svoga mainstream EDM naličja sabijenog u lik i djelo Martina Garrixa kao lica novoga doba. Premijera se očekuje na Los Angeles Film Festivalu a u domkumentaru sudjeluju ličnosti s vrha elektronike.

Film će uz ove disparatne i vrlo različite karijere, iznikle na korijenima iste ljubavi, pratiti i utjecaj društvenih medija na promijenjena pravila igre unutar DJ kulture, razlomit će odnos mainstreama i undergrounda kao i objasniti podrijetlo jedne od najpoznatijih elektroničkih mantri "Oh yes! Oh yes!". Tko bolji da ti ispriča priču početaka i evolucije no 54-godišnjak koji sjedi u prvim redovima od početaka. S velikim osmjehom nastavlja:

"Kada je moje ime postalo sinonimno s ovom scenom… Bio sam sretan ako je 50 ljudi obratilo pažnju na moju glazbu, ali  eto me sada ovdje" – objasnio je Billboard Danceovom Jordanu Diazu u razgovoru koji je prethodio festivalskoj premijeri dodajući:

"Ovo je masivni skok. Moj skok je naravno trebao puno više vremena od njegovog; Njegov je bio instantan. Tehnologija je odigrala veliku ulogu u ovome." No godine na osobnoj, tehnologija i čista energija koja je trebala biti uložena i koja tako jasno razdvaja ova dva svijeta ujedno je i ona koja generira simbiotsku vezu. Carl kao mirotvorac tabora  vječnih polemika objašnjava: "Nema borbe između undergrounda i komercijalnog. Oba ova elementa hrane se jedan drugim."

Pa za malo liza ekskluzive za sve one koji slučajno nisu imali karte za Los Angeles Music Festival u naborima džepova kratki clip koji bi vam mogao dati sliku onoga što biste mogli očekivati dok nakon pregovora ne sjedne službeni datum izdavanja.

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk