Skip to main content
  • 7.03.2019.

Yoruba Records – label koji poštuje, otvara i dopušta umjetniku da bude

Osunlade, danas pedesetogodišnjak, korijensku krvnu liniju i prvi plač bilježi u St. Louisu Missouriju, dijeleći rodni list s onime jazza, bluesa i ragtimea.

Piše: 


Kako je odrastao, stvorio je nekoliko bandova u rodnome gradu i sam sebe naučio svirati višestruke instrumente, a profesionalni put službeno počinje s 1988. posjetom 17-ogodišnjaka Hollywoodu. Spora melasa ritmova Missourija zamijenjena je histerično ubrzanim hiperproduktivnim optimizmom LA-a, i nastaje i prvi ozbiljni album za Interscope Records.

Platinastu nakladu, četiri zlatne singlice i 20 albuma kasnije, čista strast vrišti za slobodom i Osunlade kreće na ponešto spiritualniji put na kojem traži balans. Nalazi duhovno usmjerenja imena "Ifa". Ifa bazirano na poštovanju prirode i njenih procesa i potječe od afričkog Yoruba plemena te su ga prakticirali i robovi u Americi. Yoruba tako postaje prikladno ime za label koji Osunlade stvara, label koji poštuje, otvara i dopušta umjetniku da bude.

Yoruba Records postaje kroz godine jedna od sonično najznačajnijih izdavačkih kuća, koncentrirajući se na glazbu koja liječi dušu. Izdanja nemaju fiksno žanrovsko sidro i ovdje ćete pronaći sve od deep housea do soulful jazza, a naglasak je uvijek na sjajnom kantautorstvu, opsesivno čistim produkcijama i eksperimentalnim inačicama jaza, soula ili alternativne elektronike u svim njenim fuzijama.

Tako da je ključna riječ Yorube integritet – umjetniku se dozvoljava reći što je htio na način na koji smatra prikladnim, iskrenim i svojstvenim baš sebi. Ovaj recept iskrenog stvaranja nasuprot brzinskog hiperproduciranja klonova, pokazao se uspješnim jer 20 godina i 300 izdanja mudriji nastavljaju rušiti granice i raditi na sebi kako bi bili bolji, no što su bili jučer. Sve što želiš znati o Yoruba Recordsu slobodno istraži na službenoj mu stranici ovdje.

Yoruba organizira familjarni festival u suradnji sa Vortexom na Murteru od 24. do 26. svibnja. Ex-yu ulaznice možeš kupiti na Entrio, a više info o samom festivalu na linkovima u nastavku.

Više info: https://vortex-murter.com/lineup/

Facebook event:
https://www.facebook.com/events/310277282944418/

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2