Skip to main content
  • 19.05.2021.

Zagreb je po potrošnji trave prvak Europe!

Dnevno se u Zagrebu potroši 257,6 miligrama kanabisa na 1000 stanovnika.

Piše: 


Nemojte nikad reći da Hrvatska ni po čemu nije prva – jer je, prenosi RTL Direkt. Nevjerojatan je to podatak koji je otkrilo istraživanje Europskog centra za monitoring droga. Analizirali su 82 grada i otkrili da se u Zagrebu puši najviše trave – i to preko tjedna.


Seth McConnell, Special to The Denver Post

Dnevno, 257,6 miligrama kanabisa na 1000 stanovnika. Ni vikendom nismo loši: ali više se ipak marihuane subotom i nedjeljom troši u Amsterdamu. U vrhu smo Europe i po potrošnji amfetamina, odnosno MDMA ili Ekstazija. Poznato je da je potrošnja kokaina skočila za 500 posto, ili što se kaže – celo selo šmrće belo, ali po tome nismo najgori.

Više šmrću u Nizozemskoj, Švicarskoj i Belgiji, ali onda slijedi Hrvatska. Komentar na iznenađujuće rezultate potražili smo kod najpoznatijeg hrvatskog doktora za droge, doktora Slavka Sakomana.

"Ja se tim problemom bavim godinama, taj skok je jedino moguć kada dođe do rasta ponude i dostupnosti droga. Kod mladih uvijek postoji potražnja, a prevencija je oslabila", objasnio je Sakooman.

Kaže kako su društveni mehanizmi zaštite mladeži su potpuno marginalizirani te kako je droga potpuno skinuta s političkih prioriteta. "Nažalost, skinuta je s liste prioriteta rada represivnog aparata kad je riječ o policiji", kaže Sakomana. 

Zašto je dobro zapaliti joint ujutro?

sea star desk
sea star mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2