Skip to main content
  • photo by: Ted Schroeder
  • 20.01.2013.

Znate li kako se glasa Centrocercus urophasianus?

Radi se o jednoj ptici, a osim što sada možete čuti kako se ona glasa, online možete poslušati najveću, a ujedno i najstariju kolekciju zvukova iz prirode, točnije njih 150 tisuća, od čega neki datiraju iz 1929. godine.

Piše: 

Naslovna foto

photo by: Ted Schroeder

Arhivisti The Macaulay Library s Cornell Lab of Ornithology iz Ithace su 12 godina marljivo radili kako bi digitalizirali kolekciju od otprilike 150 tisuća audio snimaka, koje zajedno čine 10-ak terabajta sadržaja, ili 7513 sati. U toj kolekciji predstavljeno je nekih 9 tisuća životinjskih vrsta, odnosno glasanje istih, a sada ih sve možete poslušati online.

S obzirom da je to ipak ornitološki laboratorij, uglavnom su predstavljene ptice, ali možete čuti i kako zvuče kitovi, neke vrste žaba, primata, slonova, vukova i mnogih drugih životinja. Kako kaže direktor Macaulay Librarya, Mike Webster, ovo je najveća i najstarija takva kolekcija, a rade na tome da pretraživanje što je moguće više pojednostavne i omoguće korisnicima da pridonesu svojim audio snimkama, te predstave što široj publici.

photo by: Gerrit Vyn

Također, ova kolekcija omogućava ostalim istraživačima u njihovim radovima, kao i ljubiteljima životinja da usavrše svoje znanje oko načina glasanja životinja. Zvukovi se koriste i kao podloga mnogim muzejskim izložbama, reklamama, filmskoj industriji te, u današnje doba, mobilnim aplikacijama.

Isti ti arhivisti koji su marljivo radili svih tih godina, sada žele usavršiti tu kolekciju uz pomoć ostalih ljubitelja zvukova iz prirode, kako bi napravili najkompletniju i još veću kolekciju zvukova.

photo by: Tim Laman

U svakom slučaju, zanimljivo je poslušati kako se glasaju neke od životinja koje bi ovako tek rijetki mogli vidjeti i čuti uživo.

sea star desk
brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.