Skip to main content

Dva hrvatska festivala u europskih top 15!

Festival je mjesto na kojem slaviš nešto što ljepotom i ispravnošću odskače od generalnog konsenzusa realne svakodnevice.

Domena je to na kojoj su kazaljke slobode i ekstaze pomaknute do maksimuma i gdje će se na nekoliko dana ponad glava razapeti kupola gušta. Pa kako je Europa veliko mjesto podatno za gušte svekolikih oblika i kako mozak voli tablice, usporedbe i rang liste Only Techno si je dao u zadatak poprečno presjeći kroz europske glazbene bakanalije nebi li ti izložio trpezu od 15 nepropustljivih među kojima su se u ponosnoj niski našla dva domaća bisera festivalske mašinerije, Sonus i Moondance.

Ambasadorov odabranik za najbolji hrvatski festival, Sonus, već hvata zalet u žudnjama festivaldžija za slavlje petog rođendana. Na otoku gdje najbolji jaganjci utihnu s razlogom i gdje internacionalni slapovi stopala dolaze usidriti ljetne avanture na pijesak Zrća na 4 dana od 20 do 24. kolovoza plesat ćeš na techno velikane. Lineup puzle istraži i složi ovdje, imajući svakako na umu da je san pod Sonus prstenjem za amatere. Ako si kojim slučajem propustio ranograbilice i jeftinije upade prve runde, za sada stojiš na platou drugog kontingenta za 179 eura, njegovih VIP sestrica za 249 eura ili pak mogućnosti da svoju običnu festivalu uz nadoplatu prerangiraš u VIP, a Sonus ne bi bio Sonus da maksimalno ne diseminira sjajnost stoga nam je neopisivo drago navesti da je i metropola pod njegovom paskom dobila novi festival i gdje ti se pod We Love Sound zastavom vijori Zagreb Takeover Weekend koji će te povesti kroz jedan open air i noćnu rundu u 4 kluba.
{youtube}_IER2LmCALQ{/youtube}

Moondance je svakako jedan od festivala s najboljim light showom koji stiže s nebeskog svoda. Pod paskom zemljina satelita tisuće se okuplja među kamenjem trogirske tvrđave. I dok se Kamerlengo ljeska uz mekane sjene i Mjesečina i strobo ti u stereu grle zjenicu a struja pumpa zvučnicima, na tri noći od 10 do 12. kolovoza, sve je moguće. Onaj koji Peru Fullhousea kao srebrnu liju elektroničkog fura u pozadini organizacije, kojeg Forbes naziva jednim od najboljih europskih festivala i čiju lokaciju hvale The Spaces i Pulse Radio te poziva da si udariš pred-registraciju ovdje i uštediš 60% od pune cijene upada za tri dana techna u srednjovjekovnoj utvrdi. Registracija ti je svakako opcionalna i ne nužna, no samo oni koji se registriraju dobit će priliku za kupnju limitirane serije extra povoljnih upada. No da ne bereš brigu procedura je jednostavna. Upišeš podatak simo, podatak tamo, podijeliš s ekipom na FB da ideš na Moondance i upisan si za priliku da debelo uštediš na putu za trogirsku avanturu. Lineup pitaš? Šuška se da lineup stiže kroz dva dana, no za detaljni info baci oko povremeno na službenu stranicu Moondance Festivala ovdje.
{youtube}479RBsJF3rM{/youtube}

Kao ostali od 15. u priču su upali i:

DGTL Amsterdam
15. i 16. travnja Amsterdam postaje meka glazbe, konceptualne umjetnosti, performansa i instalacija s okom čvrsto usidrenim na inovaciji i održivosti. Upadi su ovdje.
{youtube}vbZIzVONoWM{/youtube}

Into the Factory
Novi festival tik izvan Stockholma koji će se održati od 10. do 12. kolovoza s fokusom na naprednu elektroničku scenu. Upadi žive tu.

The Peacock Society
Pariški festival održan 17.i 18. veljače u četiri faze od intime skladišta sve do otvorenog prostora parka i botaničkog vrta.
{youtube}ggJPP7hLrWE{/youtube}

ECO festival
Festival slovenskih nam susjeda stvoren 2009. koji je odmah otvorio s nekima od najboljih techno imena kao headlinerima.
{youtube}IG_-GXfgjYE{/youtube}

Into the Valley
Festival je koji jednako paženje posvećuje i instalacijama bacajući svjetlo na neke od najtalentiranije ekipe umjetnika koji operiraju unutar elektroničkog. Spoj eklektične glazbe i umjetnosti postao je realnost 2015.
{youtube}rdnzv__MzL4{/youtube}

Kappa FuturFestival
Stiže iz talijanskog Torina s raveanjem od podneva do ponoći i nepropustljivim aferima okupljajući na jedno mjesto najbolje od talijanske scene.
{youtube}Uz_bmmgg-yk{/youtube}

Love Family Park
U srcu Rhein-Main regije, ugniježđen u prirodni ambient Messeparka.
{youtube}_tTlLcEdseU{/youtube}

Sónar Festival
Barcelona pleše na krovovima, pokraj bazena,  barovima i klubovima, u kombinaciji dobro poznatih globalnih imena onih koij tek imaju doći uz popratni Sónar+D koji nudi i predavanja, radionice i instalacije.
{youtube}A8EwRGnzcKI{/youtube}

Sunwaves Festival
Započeo u svibnju 2007 event je poznat po svom smještaju uz more dok u pozadini dere najbolje od rumunjskog minimal techan i micro housea i goste s čitave kugle.
{youtube}V9BaywILWGE{/youtube}

Time Warp DE
Nezaobilazno ime njemačkog techno sna koje je na festivalskoj mapi već 20 godina. Poznat je po mnogostrukosti floorova impresivnoj rasvjeti i vizualima i svemu na rasponu od deep housea preko minimala pa do techna.
{youtube}CLKifJdm91c{/youtube}

Weather Festival
Od minimal techna do new disca jedna je od stupova pariške elektronike. Iako službeno završava prije ponoći razlijeva se u aftere diljem najboljih  klubova i barova Pariza.
{youtube}zEv-cuSt0uM{/youtube}

Dekmantel Festival
Četiri pozornice –  Mainstage, Greenhouse, UFO, and Selectors – koje se osjeti slobodnim istražiti na službenim stranicama festivala ovdje.
{youtube}fJqXu9x0tX4{/youtube}

Awakenings Festival
S debelim stažem od 2000., uz stvaranje vlastite legende i  genijalnu pirotehniku, u stalnom postavu imaju velikane kao što su  Ricardo Villalobos, Sven Väth, Tale Of Us i Maceo Plex.
{youtube}aPSpscgZB2I{/youtube}
 

disco fever mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever desktop