Skip to main content
  • 4.08.2016.

Nizozemski festival stvorio mini Berghain – nitko nije mogao ući!

Postoji stvar koja se zove Bergmania – stotine legendi, sugestija i metoda koje će te navodno profurati kroz portal koji otvara Berghain svijet.

 
Više ili manje pouzdana metoda mita, simulatora, ilustriranih vodiča i videa kao i tajno snimljenih zrnatih materijala iz unutrašnjosti (koje poznajemo kao Berghrotica.. da, stvarno) neće garantirati upad. No otkuda fama i mazohistički poriv da svejedno probaš? Stvar je u samom konceptu odbijanja. Mentalna struktura upornih je ta da što si više puta odbijen, kada jednom glava klimne za da, time je pobjeda toliko slađa.
 
No to ne sprečava svijet da baci pokoju satiru na ovu temu, pa je stoga nizozemski Beyond festival okrenuo ovaj ethos Berghaina na šalu stvorivši mini model Berghaina, zajedno s njegovim čitavim pročeljem. "Berghenk Experinece" je jednostavan u svom konceptu. Stojiš u redu da bi upao u "Bergain" dođeš do vrata i ponoviš to iznova samo da bi se opet dogodilo isto. Čak je postojao i stvaran dj, DJ Self koji je svirao unutar šatora u koji je rijetko tko uopće pušten i nedavno je postao clip svojih 12-ostatnog seta.

 
Organizatori su na FB stranici napisali: "Vrijeme je da treniramo stajanje u redu i vještine "hoda srama". Sagradili smo simulaciju određenog berlinskog kluba usred festivalske lokacije, uključujući ograde, fasadu i malo pretencioznog dark techna."- a upute su zvučale ovako:
 
1. Stoji u redu
2. Budi odbijen
3. Vrati se i stoji u redu
4. Budi odbijen
5. Vrati se i stoji u redu
6. Budi odbijen
7. Vrati se i stoji u redu
8. Budi odbijen
9. Vrati se i stoji u redu
 
Baš poput mnogih legendarnih vikenda koji se odvijaju unutar zidova Berghaina vjerojatno puno više nećemo saznati niti o Berghenku. Ostaje nam samo pokoja fotka, odbijanje i san… Možda je tako i trebalo biti.
 
No mozak u kojem je začeta ova mala ironična šala, gospodin Rens Mors,  popričao je s Timom Pisartom iz nizozemskog Thumpa kako bi podijelio više o ideji.

 
Mors je napomenuo kako je nevjerojatno da svaki puta kada se formira red ljudi se žele pridružiti pa su željeli provjeriti je li baš red to što fascinira ekipu i može li klub postati popularan samo na način stvaranja ove lažne ekskluzive. Naravno napomenuo je kako je plus što posjetitelji festivala nisu trebali putovati u Berlin da bi bili odbijeni već su svoje ponašanje i odgađanje nervoze u redu mogli vježbati ovako.
 
Spomenuo je kako je većina shvatila šalu, ali kako je jedna djevojka počela plakati, a dva tipa su se nakon petog odbijanja vratila s vjenčanim prstenjem. Pokušao je ujedno objasniti i fascinaciju odbijanjem. Što više pokušavaš to ćeš više pokušati to i opravdati, a nekoliko koje je zaista i ušlo pod šator nije stvarno imalo što za vidjeti – nekoliko žarulja, pretenciozan techno i bilo je vraški vruće – no ipak su rekli prijateljima da posjete ovu nizozemsku repliku.
 
Na pitanje ima li koji savjet za "walk of shame" objasnio je da se nikada ne svađaš s onime na ulazu. Samo prihvati poraz i otiđi, jer bi te mogao zapamtiti posvađaš li se i tada si zauvijek vani i naravno trik iz stvarnog Berghaina, "Kreni na desno kako ne bi morao proći pokraj reda ponovo."
defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk