Skip to main content
  • atmosfera
  • 20.09.2012.

Top 10 najboljih festivala u listopadu

Dolaskom hladnijih dana domaći su festivali većinom uspješno privedeni kraju, no ako volite putovati, širiti vidike i spajati upoznavanje svijeta s glazbenim događajima, izbora ima sasvim dovoljno.

Naslovna foto

atmosfera

10. Iceland Airwaves
31.listopad – 4. studeni
Reykjavik, Island

Već 15 godina glavni grad Islanda i Iceland Airways domaćini su festivala koji će u nešto više od 50 sati ugostiti elektronička i indie imena, poput Ben Frosta, Sigur Ros, Gus Gus, Elektro Guzzi i drugih. Festival je rasprodan, pa iako sumnjamo da ste među 6000 sretnika koji su došli do svoje ulaznice na vrijeme, ovo je ipak jedan festival na kojeg trebate obratiti pozornost.

09. Treasure Island
13 – 14. listopad
Treasure Island, San Francisco, USA

Festival nazvan po mjestu na kojem se održava Treasure Island kombinacija je elektronike, indie glazbe s imenima poput SBTRKT i Matthew Deara, ali i koncertima Public Enemyja, Joanna Newsom, The xx i M83. Uz glazbu, tu su naravno i popratni sadržaji poput radionica, umjetničkih instalacija i kampiranja, nešto poput našeg Terranea.

08. Bónusz Electronic Music Festival
13. listopad
Hungexpo Budapest, Budimpešta, Mađarska

Nazivaju ga i mađarskim Time Warpom. Radi se o jednovečernom festivalu u ogromnom Hungexpo centru s četiri arene. Headlineri su definitivno Richie Hawtin, Loco Dice, Chris Liebing i DJ Rush, ali ekipu će svakako privući i Bloody Beetroots, James Zabiela, Max Cooper ili pak live set Slama međuostalim imenima festivalskog line upa.

07. Ether
5 – 20. listopad
Southbank Centre, London, UK

Više od dva tjedna glazbeno umjetničkog programa unutar svjetski poznatog Southbank Centra, predstavljaja "inovaciju, umjetnost, tehnologiju i umjetničko eksperimentiranje." Izdvajaju se Brandt Brauer Frick ansambl, Apparat, Tyondai Braxton i Christian Marclay kao headlineri festivala.

06. Parklife
29.rujan – 7.listopad
Brisbane | Sydney | Perth | Melbourne | Adelaide, Australija

U vrijeme kad se europski festivali premiještaju u zatvorene prostore sezona open air događanja u Australiji tek počinje. Parklife jedan je od najvećih i naposjećenijih festivala koji se održava u pet gradova diljem Australije. Ovo je njegovo 13. izdanje, a starta već krajem rujna u Brisbaneu i završava 7. listopada u botaničkom vrtu Adelaidea. Justice, The Presets, Benga, Art Department, Lee Foss, Jacques Lu Cont i druga ovogodišnja najaktualnija glazbena imena samo su dio zabave.

{youtube}J7KxuwjF3do{/youtube}

05. Movement Torino
27.listopad, Torino, Italija

Movement festival, talijanski je festival koji promovira detroitski zvuk. Chris Liebing, 2 Many DJs, Maceo Plex, Derrick May kao utjelovljenje detroitskog zvuka koji je nastupio gotovo na svim izdanjima ovog festivala. Nije daleko, a lineup rastura.

04. VIA Festival
1 – 8. listopad, Pittsburgh, USA

Treća godina za Via Festival koji nije samo glazbenog karaktera već i kulturno-umjetničkog, uz radionice, umjetničke galerije i izložbe nastupaju: Moodymann, Nadastrom, Tiger & Woods, Girl Unit, M. Geddes, Babycastles, Jeremy Bailey, Andy Stott i mnogi drugi.

03. Elevate
24 – 28. listopad, Graz, Austria

Jedan od omiljenih europskih festivala smješten unutar planine, definitivno nešto što vrijedi vidjeti u životu. Kevin Martin, DJ Scotch Egg, Sensational, Kouhei Matsunaga's (KOYXEи), Roly Porter, Skudge, Andrés, Mosca, Pional, Letherette, A Made Up Sound, Noam Chomsky i mongi drugi.
 
02. Unsound
14 – 21. listopad, Krakov, Poljska

Deseto izdanje ovog poljskog Unsound Festivala nosi naziv „The End“, nismo sigurni aludira li organizator s tim nazivom na nešto, ali s line upom u kojem su Theo Parrish i Traxman među brojnim imenima koje možete provjeriti ovdje možda će to posjetiteljima biti kraj partijanja bar za ovu godinu.

01.    Amsterdam Dance Event
17 – 21. listopad Amsterdam, Nizozemska

I na prvom mjestu naravno Amsterdam Dance Event koji je od 1996. S 300 delegata i 30 DJ-a  narastao na prošlogodišnjih 3000 delegata 140 000 posjetitelja te ovogodišnjih preko 800 imena koji će nastupiti na 52 lokacije unutar grada, brojke su impresivne i govore dovoljno. Seth Troxler, Maya Jane Coles, Pearson Sound, Ricardo Villalobos, Richie Hawtin i još mnogi unutar line upa kojeg možete provjeriti ovdje. Mi smo također ove godine tamo!

{youtube}fG15hbpO280{/youtube}

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk