Skip to main content
  • 21.04.2019.

Vlada SAD-a želi sagraditi zid oko lokacije Burning Man festivala

Burning Man se od kraja 90-tih do danas puno promijenio, ali čini se da tome nema kraja i da ih čekaju još dramatičnije promjene ako Vlada SAD-a usvoji novi pravilnik o utjecaju na okoliš.

Piše: 


Kako je organizatorima istekla licenca, ured za zaštitu okoliša u Nevadi u novom dokumentu na 372 stranice donosi prijedlog koji se bavi utjecajem na okolinu, socijalnim i ekonomskim posljedicama festivala.

Burning Manu se tako odobrava uporabna dozvola na period od 10 godina i kapacitet od 100 tisuća posjetitelja sve do 2028.. No, Vlada SAD-a je ovaj period iskoristila za postavljanje uvjeta i žele oko same lokacije Black Rock Citya postaviti betonski zid.

Neke od predloženih promjena odnose se na zračno i svjetlosno onečišćenje, smeće i sigurnost ptica selica. No, nedvojbeno je da je najvažniji prijedlog za podizanje i izgradnja 16-kilometarskog betonskog zida oko Black Rock Citya, koji će služiti kao ograda. Prema izvješću BLM-a, fizička barijera će "smanjiti rizik od ulaska vozila kroz ogradu na ovom području" i "povećati sigurnost na lokaciji, definirati mjesto događaja i spriječiti odlazak smeća sa festivalske lokacije".

Organizatori Burning Mana osporavaju učinkovitost zida, opisujući ga logistički zahtjevnim, ekološki neodgovornim, nepotrebno suvišnim, pretjerano skupim. Očekuje se da će troškovi provedbe prijedloga iznositi oko 20 milijuna američkih dolara godišnje što bi trebalo nadoknaditi višim cijenama ulaznica. Sigurno će i vizualno ometati neke od zanimljivijih umjetničkih instalacija u Playi.

Burning Man tvrdi da bi te fizičke barijere rezultirale ogromnim dinama koje bi "trebale biti sanirane s teškim strojevima ”i bilo bi manje djelotvorno u hvatanju smeća od ograde koja se postavlja svake godine.

Njihova najveća zabrinutost je, međutim, da "savezna vlada zamjenjuje, nadzire ili upravlja područjima Black Rock Citya koji su uspješno izgrađeni i upravljani desetljećima sa stručnim, predanim osobljem i tisućama volontera".

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2