Skip to main content
  • DJ Ogi
  • 1.04.2011.

DJ Ogi: Scena nam je slaba, ali imamo najbolju publiku!

Nositelj tvrđeg techno zvuka i jedan od predvodnika svjetske hard techno scene dj Ogi informirao nas je o svojim brojnim projektima na kojima radi; osim Beast Musica vodi još tri izdavačke kuće Predator, Techno Factory i Black Star.

Naslovna foto

DJ Ogi

Surađuje s riječkim bendom Disco`N`Action, remixira glazbu metal banda Gorthaur`s Wrath i osmišlja programski sadržaj kluba La Noche. Kad ne nastupa, producira ili organizira partije uživa sa svojom familijom. Ovog vikenda Ogi svoje glazbeno iskustvo i riječku scenu donosi u Zagreb na techno floor našeg rođendana. Dobro nam došao!

Kako i zašto si se počeo baviti ovim poslom?
Dj-inogm sam se počeo baviti radi zabave i radi mogućnosti izražavanja svog glazbenog stila pred publikom. Prvu priliku dobio sam 1994. u klubu 82 na otoku Pagu gdje sam i napravio prvi techno party na tome otoku. Istina trebalo mi je neko vrijeme da prodefiliram svoj glazbeni stil, hard techno.

Je li Rijeka na tvom početku bila otvorena prema hard technu i kakva je situacija sada?
Ne, u samom početku trebalo je dugo vremena da hard technu budu otvorena vrata tadašnjih klubova. Bilo je kratkih izleta što se tiče techno partya al nikad se nije ostvario konkretni pomak u vidu nekog clubbinga sve do početka novog milenija.

Što je Lorino?
Lorino je moj "novi" techno projekt. Preko njega želim izraziti svoje viđenje mračnog i sporijeg techna koji danas neki zovu minimalom. U mojim stvarima i dalje se može čuti zvuk mojeg primarnog stila. Trenutno imam nekih 15-tak izdanja, a neke od stvari sviraju imena kao što su Alex Bau, Lars Klein, A. Paul, itd.  Ove godine sam na Carnival party s kolegom Oetamom izveo i naš prvi live p.a. koji je dobio i dobre kritike. Također s kolegom vodimo i vlastiti label Black Star.

Nastupao si na festivalima diljem svijeta; Dance Valley, Love Parade, Montagood, Cosmo, Apokalypsa, u klubovima Lov.E u Sao Paolu, Maracana u Firenzi, Habitat u Barceloni, Ambasada Gavioli u Izoli, Factory u Londonu i još svugdje…gdje je bio najbolji rave?
Pa opećnito je teško izdvojiti neki "najbolji" rave od nabrojanih festivala i klubova. Npr. španjolski Montagood je definitivno jedan od najluđih otvorenih festivala. Na 3 floora imate isključivo 3 glazbeno najekstremnija floora pa si možete zamisliti i publiku koja posjećuje taj festival. Također bi izdvojio nastup na Dance Valley-u jednom od najvećih festivala na svijetu ne toliko radi samog osjećaja sviranja na njemu koliko samog doživljaja masovnosti. Od klubova bi izdvojio Lov.e u Sao Paolo samo zato što sam tamo po prvi put doživio da svi tamošnji techno dj-i čine prvi dio publike na flooru. Mislim da bi mi trebala jedna knjiga samo da napišem gdje su najbolji partiji.

Radio si izdanja za pozamašan broj izdavačkih kuća, imaš omiljene/omiljenu?
Izdvojio bi Submissions records iz Hollandije jer na njemu imam najviše izdanja kao i prvi izdani album na ploči. Također neke od skladbi sa Submissions izdanja su se našla na nekim poznatim kompilacijama kao što su EXPLICIT MUSIC "Ekspozicija 07 – The Detroit Connection", Mix by Kevin Sounderson, te izdanje na Planet Rhythmu Records koje je izašlo na kompilaciji za Mayday 2007.

{soundcloud}https://soundcloud.com/predator-records/loopin-fabrica-de-almas-dj-ogi{/soundcloud}

Izumire li tvrđi, tamniji techno u HR? Gdje je u svijetu ta scena najjača?
Tvrđi zvuk techna u Hrvatskoj je možda nestao sa scene u nekim dijelovima Hrvatske al to je popraćeno isključivo opčenito izumiranjem scene na tim dijelovima. U Rijeci je hard techno bio uvijek pravac br1 što se tiče klubske scene. U Zagrebu je scena malo drugačija kao i u Splitu. Mislim da nam je općenito scena dosta slaba da bi polemizirali dali su neki stilovi kod nas "izumrli". Što se tiče inozemstva smatram da je scena u Španjolskoj, Belgiji i Sloveniji "najjača" što se tiče hard techna.

Što novoga sprema Energetica i koga možemo očekivati u gostima?
Trenutno smo ostvarili sva «jača» gostovanja za ovu sezonu, a za ljeto još nemamo nekih konkretnih potvrđenih partya.

Osim glazbe u čemu još uživaš?
U familiji. Imam sreću što je moj posao vezan za moj dom u kojem i radim glazbu, pa sam tako više i vezan za svoju obitelj.

Koliko je uspješan tvoj label Beast Music? Na čemu trenutno radiš?
Beast Music do sada ima 12 izdanja, a trenutno je u stanju mirovanja radi problema prodaje ploča od kako su se pojavila masovna digitalna izdanja. Trenutno osim Beasta vodim 3 različite izdavačke kuće Predator, Techno Factory i već spomenuti Black Star. Na novim projektima koje mogu izdavojiti je da sam unazad dvije godine ostvario dobru suradnju s riječkim bendom Disco`N`Action s kojim sam imao i dva festivalska nastupa. Trenutno radim na remixiranju poznatog metal banda Gorthaur`s Wrath.

{soundcloud}https://soundcloud.com/predator-records/guido-inappropriate-behaviour-dj-ogi-rmx-predator-002{/soundcloud}

Da nisi DJ bio bi?
Bubnjar

Možeš li nam preporučiti na koga treba obratiti pozornost od mlađe generacije Dj-a?
S obzirom da sam vezan za riječko područje izdvojio bi 2 najperpsektivnija riječka producenta i dja, Mystica i Mateo Klaića.

Poruka našim čitateljima?
Kao što i uvijek kažem sretan sam što živim u ovoj zemlji, jer ima jednu od najboljih partijanerskih publika!

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2