Skip to main content
  • 24.10.2019.

Legabyte: Umjetnička sloboda sa Live-om je praktički beskrajna

Nakon dugogodišnjeg eksperimentiranja i rada sa DJ-anjem, dva brata porijeklom iz Grada na Dravi, Indy Slide i Junior G, svoj interes i strast preusmjerili su u pravcima sintesajzera, ritam mašina, sekvencera, mnoštva kablova i žica, te stvaranju i skladanju vlastite glazbe.

Piše: 


Time su zakoračili u izazovni i vrlo zahtjevan zajednički projekt – hardverski live act pod imenom Legabyte Live. Stilska orijentacija im se bazira na energičnijem techno i electro zvuku šireg spektra, što možete očekivati i na ovom njihovom premijernom nastupu.

Dobro došli na stranice Klubske momci i čestitamo na rađanju novog projekta.

1. Prvo pitanje je – Kako je Legabyte krenuo? Kako je nastala ideja, kako je to surađivati s bratom i od kuda ime projekta?  

Iako je između nas dvojice 10 godina razlike, oduvijek smo imali odličan odnos i bili bliski (Ivan je stariji te gotovo 20 godina radi na glazbi, kako miksanjem, tako i s produkcijskim programima, a Petar je vrlo rano krenuo sličnim smjerom) tako da smo obojica većinu svojih života posvetili elektroničkom mjuzu. No, želja za slobodom stvaranja i skladanja je uvijek bila prisutna, kao i opsesija mnoštvom instrumenata i druge glazbene opreme, pa smo krajem 2017. kupili prvi analogni sintesajzer, nedugo zatim i prvu ritam mašinu, te smo tako počeli formirati i razvijati svoj setup. Kada smo trebali osmisliti ime, htjeli smo nešto vezano za Osijek, a istovremeno i nekako za elektronički mjuz. Zapravo nam je vrlo brzo sinulo – Legabyte.

2. Koliko opreme zaista posjedujete, koliko dugo se gomila i koji vam je njen apsolutno najdraži i najdragocjeniji komad? Koliki dio će biti instaliran na More Than Clubbing 18. rođendanu Scene 15. studenog u Aquariusu i mogu li ljudi igdje poslušati kako zvuči live session prije ovog premijernog nastupa?

Trenutno nam se setup sastoji od 3 analogna sinta – Bass Station 2, Volca Bass i Kick, digitalnog Volca FM sinta, Roland TR-8 ritam mašine, Elektron Digitakt ritam/samplera, Keystep kontrolera, te Lexicon MX200 multiefekt procesora i nekoliko gitarskih overdrive pedala, te naravno i mixera. Naravno, ima još toga na čemu želimo raditi, tako da setup nikako nije gotov.

U Aquarius ćemo vjerovatno nositi svu navedenu opremu, no tko zna, do tada možda uleti još neka nova mašina. Odlučili smo da će ovaj naš nastup biti premijerni u svakom smislu, te da će nas se prvi puta moći čuti upravo na 18. rođendanu Klubske Scene.

3. Na što će plesači moći plesati? Gdje ćete se zadržavati žanrovski i je li većina nastupa strukturirana i znate kamo ćete ići ili veliki dio nosi i improvizacija na licu mjesta? Koja je po vama razlika live nastupa i DJ seta i što je to u live-u tako neprekidno privlačno?

Jednako mi volimo i jedno i drugo, ali vrlo je teško usporediti DJ i live set. Umjetnička sloboda sa Live-om je praktički beskrajna, pogotovo ako je set naklonjen improvizacijama na temelju trenutne inspiracije, što nama i jest cilj. Ok, neke osnovne podloge ćemo pripremiti, no tematski dio će biti odsviran i izveden prema trenutku i kroz interakciju sa publikom i atmosferom… dakle, doista – live.

Kao u mixanju, tako i u live-u, uvijek smo u domeni techna, no ipak imamo različite ukuse, ali gledamo na mjuz na slične načine, što nas vodi i prema drugim zvucima i ritmovima. Što god to bilo, trudimo se da je plesno, dinamično, da se uvijek nešto događa.

4. Slavonci su kreativni, rasplesani, otvoreni i inovativni ljudi. Kako vidite stanje vaše lokalne scene danas i u doba kada ste tek započinjali plesati po prvim podijima? Prema čemu se slavonska scena kreće i što voli? Koji dodatni uzbudljivi projekti se trenutno kuhaju u slavonskim studijima?

Drugačija su to vremena, pogotovo kad je Ivan bio mlađi, da bi uspoređivali. Bilo je odlično 2000.-ih, ali odlično je i sada. Samo u zadnjih 2 do 3 godine slušali smo niz vrhunskih imena techno scene od kojih su mnogi prvi put tada svirali u Hrvatskoj, kao Paula Temple, Milton Bradley aka Alienrain, Etap Kyle, DJ Deep

No, naravno bude i drugih partija i događaja kod nas, psy, drum & bass, house, breakbeat, u klubu ili vani, svakako bude za svakog ponešto, nešto češće, nešto rijeđe. Ali događa se, to je bitno.

5. Što za vas znači Klubska scena i što očekujete od rođendana? Kome od izvođača se osobno posebno veselite?

Klubska Scena je od svojih početaka jedan vitalni dio hrvatske scene kao medij i sve ostalo što je bila i što je. Drago nam je što toliko dugo postoje i želimo im još mnogo rođendana i uspjeha i veselimo se ovom zanimljivom druženju gdje ćemo upoznati nove ljude i čuti njihov mjuz.

Ovom prilikom se želimo posebno zahvaliti Sceninom Goranu Tomaševiću na pozivu za ovaj naš premijerni nastup, njegovoj stalnoj podršci, te što nas je povezao s Ivanom Komlinovićem. Njemu smo također posebno zahvalni na nebrojenim tehničkim savjetima, pomoći i ponavrh svega, strpljenju. Obojica su doprinijeli nastanku Legabyte-a. Hvala im.

KOMPLETAN PROGRAM 18. ROĐENDANA

Nikad sadržajniji program na našem rođendanu, pa će tako ovaj 18. u kojem postajemo punoljetni biti otvoren za publiku već od 21.30h zvučnom kupkom, potom izvedeni klupski Live nastup NT Wave ft. Dora Fodor (techno gitara + vocal); LIVE premijera All Stars Banda. Šest glazbenika iz različitih elektroničkih bendova ispreplesti će se u jednosatnoj izvedbi i odvesti nas na još nedoživljeno putovanje (NT Wave, Dora Fodor, Brego, Edi Cipal Grubišić, DJ Venom, DJ M.I.L.E.) + gost iznenađenja.

Ovaj prvi dio programa moći će se pratiti i u Livestreamu na FB stranici Klubske scene. potom dva floora kluba preuzimaju domaće i regionalne DJ snage Valentino Kanzyani, Sergej Snooze, Forniva, Mayell, Mate Čeko, Lawrence Klein, Legabyte LIVE, IGZ.

More Than Clubbing program prikazuje elektroničku glazbu kao suvremenu umjetnost i kulturu kroz stvaralaštvo i razmjenu ideja pa će tako audio-vizualni doživljaj obogatiti još i izložba 18 godina scene u flashback corneru (KS posjeduje arhivu fotografija od 1999. do danas); Vida Loca Glitter Explosion; instalacije i grafike raznih umjetnika bilo pri stropu, polu katu, WC-u; svjetlosne instalacije, interaktivni zid…

Ulazak u modularni svijet Eurorack sintisajzera, njihova kontrola preko Ableton DAW softvera i novoizašlog modula CV Tools koji je uključen u Ableton Live Suite našeg partnera Sonarscopea; moći će se kupiti Rockmarkova knjiga „Laurent Garniera – Electrochoc“ po promotivnoj cijeni, pogledati selekciju vinyla i odjeće u PDV Pop-up Storeu (PDV Records).

ADVANCE I GRUPNE ULAZNICE U PRODAJI

Od 1. studenoga u prodaji su ADVANCE ulaznice na Entrio.hr ili lancu prodajnih mjesta. Također, krenula je i prodaja GRUPNIH ulaznica 5+1 Gratis – kupi 5, zgrabi 6 ulaznica.

FB event 18 godina Klubske scene – More Than Clubbing

KLUBSKA SCENA I BOLT

Povoljnija i sigurnija vožnja do Aquariusa uz BOLT

Kako bi se iskoristio popust na vožnju potrebna je Bolt aplikacija za korisnike koja se može besplatno preuzeti s Trgovine Play (Android) ili App Storea (iPhone).

Za nove korisnike koji nisu još preuzeli Bolt aplikaciju promo kod od 50 HRK (gotovina ili plaćanje kroz aplikaciju kartica). Vremensko trajanje: kod će biti aktivan 15.11. od 20:00h do 16.11. u 08:00h.

Za postojeće korisnike koji su već iskoristili svoju prvu vožnju promo kod od 20 HRK (gotovina ili plaćanje kroz aplikaciju kartica). Vremensko trajanje : kod će biti aktivan 15.11. od 20:00h do 16.11. u 08:00h. 

Kodovi za aktivaciju popusta bit će objavljeni na dan eventa, na portalu i društvenim mrežama
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Klubskascena.hr (@klubskascena)

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2