Skip to main content
  • 15.05.2019.

Stipe: Veselim se što ću nakon dugo vremena ponovo preuzeti pult u Aurori

Veliki zaljubljenik u vinyle i ponosni vlasnik kolekcije od preko 10000 maxi singlova, Stipe Jazzy Širinić iz Šibenika svoje prve početke DJ-inga bilježi još davne 1985.

Piše: 


Rezident DJ u Aurori od samih početaka 1991. pa do 1998. Nakon toga sudjelovao je u organizaciji partija sa najvećim svjetskim DJ-ima: David Morales, Frankie Knuckles, Roger Sanchez, Deep Dish, Satoshi Tomiie, Mateo And Matos.

1995. do 1998. bio jedan od rezidenata kluba Kapela, a 1998. preuzima rezidenciju Night kluba u Vodicama. Stilski opredijeljen house glazbi i svim njenim pravcima bez ograničenja, može se slobodno svrstati u jednog od pionira dalmatinske house scene.

U kraćem intervjuu iznio je svoja zapažanja od početaka scene do danas, posebice onog dijela koji se tiče stvaranja scene na flooru primoštenske Aurore u kojoj je sve počelo 1994., a danas 25 godina poslije Stipe je jedan od 32 DJ-a koji će vrtiti na okupljanju dalmatinske scene Magic Sound of Dalmatia 1.6. na 3 floora.

Baš danas krenule su u prodaju REGULAR ulaznice po 80 kn, a možete ih kupiti na Adriaticket.com i lancu fizičkih prodajnih mjesta. U petak će u prodaju i Grupne ulaznice 4+1 Gratis za 300 kn.

* Aurora je bila autoritet elektroničke glazbe još od njezinih dolazaka u Hrvatsku. Kako biste usporedili scenu tada i danas, i kad se govori o domaćim DJ-ima i o onim stranima, odnosno svjetskim zvijezdama? U kojem su se smjeru stvari razvile?

Radio sam u Aurori kao rezident od njenih prvih dana i rado se prisjećam prvih partija mislim da je bila `94. i gostovanje talijanskog DJa Giorgia Pasere s kojim sam i danas u kontaktu. Kako je rasla scena tako su partiji i gostovanja stranih DJa bila sve češća.

* Koji su, po vama, događaji koji su kroz godine najviše obilježili Auroru?

1999. je po meni bila najbolja sto se tiče elektroničke glazbe i partija. David Morales od 2001. do 2005.; Deep Dish Laurent Garnier, pa Jeff Mills 2001. svakako su partiji koji su obilježili ta vremena. Izdvojio bi još i nastup Frankie Knucklesa, tate house glazbe.
 

* U Dalmaciji se možda najviše vidi za Hrvatsku tipičan kontrast između organske scene i festivala stranih produkcija i investitora. Koja su vaša promišljanja o tome?

Danas je sve to postao biznis nekako mi se čini da su izostale emocije. Ja se nijedne stvari ne sjećam posljednjih 5 godina. Što se mene tiče osobno nakon nekoliko godina na odlučio sam se ponovo aktivnije uključiti uz nešto drugačiju glazbu i to isključivo sa vinyla.


"Aurora Club" 16.08.2002. Stipe, Nikolica & Dado (Tito Heron)

* Koja su vam imena osobni favoriti, postoji li netko koga biste voljeli izdvojiti?

Mislim da je najveća greška što se mlađe kolege DJ-i uglavnom ograničavaju na jedan stil house ili techno i tako gube priliku da upoznaju i sebe i publiku sa elektroničkom glazbom na pravi način. Iskreno poznajem samo par DJa mlađe generacije, ali svakako bi izdvojio DJ Jocka, Lawrence Kleina i mog favorita Bakulu Jr.

* Što mislite o projektu Magic Sound of Dalmatia? Koji je značaj jednog tako velikog okupljanja?

Mislim da je ovakav party pun pogodak jer će se skupiti većina DJa iz Dalmacije svih generacija. Danas je jako teško ljeti konkurirati, posebno festivalima i njihovim megalomanskim produkcijama, stoga je ovo prilika za sve da podrže domaće snage.

Veselim se što ću nakon dugo vremena ponovo preuzeti pult u Aurori i to uz mog brata Matu Kokića odraditi back 2 back set sa vinyla.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2