Skip to main content
  • 4.02.2019.

Sirovo, divlje i originalno – Made in The Prodigy

"Sjajna neobična stvar, posebice ona koja ide izvan uvriježenog toka prirode" – naveo bi rječnik kao jednu od definicija riječi "prodigy".

Piše: 


Sasvim prikladno ime za legendarne Britance. Iako dvostruko stariji od bilo čega sličnoga na sceni momci su više hardcore u svojoj prljavoj, musavoj, glasnoj opskurnoj elektronici. Da psihoza koja je sasvim u pravu postati psihotična ima zvuk, zvučala bi baš kao The Prodigy. Središnjica ljeta  u zvučno je sjela sa najavnim singlom "Need Some1" kao uvodu u sasvim novi album "No Tourists".

Vizualnu reprezentaciju vintage futurističke vibre trake "Need Some1" režirao je Paco Ratera kako bi stvorio nešto sirovo, divlje i originalno sasvim u Prodigyjevom potpisu.


 

Studeni je tako stigao sa službeno izdanim sedmim studijskim albumom i čini se da je energija jaka kao i na početcima. To bi bila posljedica onoga da ne sagneš glavu i ne šutiš već se izboriš za to da radiš baš ono što želi. Kerrang navodi: Ovo je još jednom sonična bomba benzina od koje imaš osjećaj kao da goriš. The Prodigy dokazuje da nitko to ne radi bolje." Red Bull ovo zove "divljačkim povratom formi i desetotračnim udarom čiste snage…."; Jack Saunders za BBC Radio 1 napominje da su The Prodigy još uvijek i zauvijek će biti vođe anarhije"…

 

Uz puštanje "No Tourists" albuma u prodaju najavljena je i čitava zimska turneja benda koji nikada nije vjerovao u trendove već od začetaka gmiže naličjem pop kulture i penje se na svjetlo sasvim pomaknutim neapologetskim putevima čiste sile iz zvučnika. Ova gospoda žive svoje riječi kroz dominaciju ilegalne rave scene, borbu protiv anti-rave legislative dok su simultano prekrižili utjecaje Britanije i SAD-a i preobrazili milijune metalaca u ravere i obratno. Šest albuma na prvom mjestu, 30 milijuna prodanih ploča, dvije Brit Awards, dvije Kerrangl nagrade, pet MTV nagrada i dvije Grammy nominacije kasnije, radi se jednako žestoko, dok priču iza albuma Liam Howlett objašnjava riječima:

"No Tourists na posljetku govori o eskapizmu, želji i potrebi da te se izbaci s tračnica i da ne slijediš utabanu laku stazu. U doba u kojemu živimo ljudi su postali lijeni i zaboravili su istraživati. Previše si dozvoljava da ih se na silu hrani bilo čime. Radi se o potezanju dalje da bi našao alternativnu rutu gdje se nalaze i strah i uzbuđenje kako bi se osjećao više živim… ne prihvaćajući da možeš biti samo turist ovdje. To je ono što naslov za nas znači."

 

Pa kada monotonija, običnost, prosjek i "taman dovoljno dobro da ne odeš" mrkve na štapovima bijesne oko tebe, za bijeg, buđenje i pad iz blaženog ignoriranja vremena koje prolazi "No Tourists" nosi ove trake:

 

‘Need Some1’

‘Light Up The Sky’

‘We Live Forever’

‘No Tourists’

‘Fight Fire With Fire’ (ft. Ho99o9)

‘Timebomb Zone’

‘Champions Of London’

‘Boom Boom Tap’

‘Resonate’

‘Give Me A Signal’ (ft. Barns Courtney)

 

UK dio turneje bio je spektakularni Herkulesov zadatak gdje je u 13 dana odsvirano 10 koncerata, da bi europska turneja omogućila mali predah i započela iznova 27. studenoga u Berlinu i završila 9. prosinca u Nizozemskoj jednakim opresivnim tempom:

27.11. – Berlin Max- Schmeling Halle, Njemačka

28.11. – Munich Zenith, Njemačka

30.11. – Livorno Modigliani Forum, Italija

01.12. – Rimini RDS Stadium, Italija

03.12. – Zurich Hallenstadion, Švicarska

04.12. – Frankfurt Festhalle, Njemačka

05.12. – Düsseldorf Mitsubishi Electric Hall, Njemačka

07.12. – Brussels Forest National, Belgija

08.12. – Luxembourg Rockhal Main Hall

09.12. – Amsterdam Ziggo Dome, NIzozemska

Pa za sve ono prljavo, oštro i otrovno dobro koje se u konačnici vraća svome centru kako bi potvrdilo ispravnost alternativnog puta življenja postreamaj si album ovdje i uzmi u obzir da se stvarni grad i njegove priče odvijaju debelo izvan vodičeva glasa površinom. Strah i uzbuđenje na fiziološkoj razini sasvim su jednaka stvar i to je dobro jer znači da ti je nešto važno i da se tijelo upravo hipersvjesno onoga što se događa. Rekli bismo ti ne boj se, ali nećemo – boj se i napravi to svejedno!

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2