Skip to main content
  • 10.12.2017.

7 filmova o povijesti techno glazbe

Na jednom mjestu sakupili smo sedam dokumentaraca i filmskih serijala kojima je zajednički hashtag #techno.

Piše: 


Od Detroita i Berlina kroz ove serijale upoznajte se i sa ilegalnim rave partijima središnje Europe, do ostalih techno scena europskih prijestolnica kulture. Kako je nastala techno glazba i gdje, te tko su njeni inovatori i ambasadori!

1. High Tech Soul – The Creation of Techno Music
Dokumentarni film koji govori o nastanku techno glazbe. Od rasnih nemira 1967. do stvaranja underground scene kasnih 90-tih doznajemo zašto je ta glazba stigla iz Detroita u ostale dijelove svijeta, te govori o inovatorima Detroit techna Juan Atkinsu, Derrick Mayu i Kevin Saundersonu. Tvorac filma je Gary Bradow iz Amerike, inače lokalni redatelj iz Detroita. Richie Hawtin, Jeff Mills, Carl Craig i Eddie Fowlkes objašnjavaju zašto techno nije mogao doći odnikud već iz Detroita.

2. We Call it Techno
Donosi raritetne snimke od 1988. do 1993. iz Njemačke. Kompletan film pogledajte ovdje.
{youtube}9LbtkJ2UZ6E{/youtube}

Iz Berlina stiže i priča o Tresoru.

3. Modulations
Razvoj elektroničke glazbe i njezinih mnogih žanrova. Kako se širok raspon stilova i scena stvarao kroz eksperimente u formiranju zvuka.

4. Free Tekno
Svjetski putnici koji rade ilegalne partije po šumama. Putovanje u pravo podzemlje ilegalnih underground techno festivala središnje Europe. Režiser filma putuje sa skupinom nizozemskih i irskih mladića koji organiziraju ilegalne rave partije po šumama Njemačke i Češke. Film pogledajte ovdje.

5. Universal Techno
Dokumentarac o techno sceni snimljen sredinom 90-tih uz dosta zanimljivih video kolaža s partija, festivala, produkcije, intervjua. Video materijali su uzeti s njemačke, britanske i američke scene. Od berlinskog Loveparadea povodom čega je izjavu dao i Sven Vath, pa sve do priče koja je usmjerena na scenu Detroita i njene pionire. Film pogledajte ovdje.

6. RA Real Scenes
Serijal filmova u kojima RA istražuje glazbenu, kulturunu i kreativnu stranu destinacija elektroničke glazbe. Priča u prvi plan stavlja ključne figure scene – producente, DJ-e i promotore.

7. Slices: Richie Hawtin
Electronic Beats je 2006.g pokrenuo specijalni DVD serijal "Slices" koji prati život i rad istaknutih umjetnika odnosno pionira elektroničke glazbe. Za prvo izdanje odabran je Richie Hawtin kao ikona svjetske scene. Priča se oslanja na važnije faze i događaje u Hawtinovom osobnom i umjetničkom životu, otkrivajući tako put Richiea od tinejdžerskih dana na koga je dosta utjecala glazba s Detroitskih radia, nakon čega su talent i strast pretvorili ovog glazbenika u uspješnog techno DJ-a i producenta koji svojim radom uveseljava stotine tisuća ljudi diljem zemlje. Film pogledajte ovdje.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk