Skip to main content
  • 18.12.2023.

Deutsche Welle dokumentarac: Globalni uspon afro house glazbe

Uz legende house glazbe Osunladea, Louieja i Anané Vega te njemačke zvijezde DJ-a Henrika Schwarza, 60-minutni glazbeni dokumentarac “The global rise of afro house music” prati porijeklo afro housea i vodi svoje gledatelje na putovanje preko kontinenata

Piše: 

Naslovna foto

Philip Edward Hyde @philigree


Glazbeni dokumentarac “The global rise of afro house music” prati podrijetlo afro housea i istražuje njegovu obećavajuću sadašnjost i budućnost. Diljem Afrike vrsni DJ-i osvajaju kontinent i inspiriraju međunarodne umjetnike da se upuste u svijet afro housea. Za klupski hit trebaju im samo tri stvari: talent, slušalice i laptop.

U Južnoafričkoj Republici elektronička plesna glazba je pop glazba. Afro house je posvuda – odjekuje kroz klubove, taksije, brijačnice i domove. Pod utjecajem američke house glazbe iz 80-ih i 90-ih, ovdje se rodio afro house i razvio iz mješavine bezbrojnih subkultura i glazbenih stilova. Njegov ritam i melodije odražavaju rani san o slobodi i nadi koju su dijelili Južnoafrikanci na kraju apartheida. Sada njegovi viralni hitmejkeri nastavljaju osvajati maštu i srca glazbenih entuzijasta diljem svijeta. Pokreću suradnju preko granica, kao i samopouzdanje da iskoriste sve što imaju na raspolaganju da privuču publiku.

DJ Shimza, jedan od najbistrijih talenata Južne Afrike i samoproglašeni “dečko iz grada s velikim snovima”, najbolji je primjer za to. Nastupao je na nekim od najpoznatijih svjetskih događanja i klubova elektroničke glazbe te se čak našao na playlisti bivšeg predsjednika Obame za ljeto 2020. Ali samostalni DJ, poduzetnik i producent brine o više od međunarodnih priznanja. Budući da je odrastao u općini Tembisa, odlučan je pozitivno utjecati na svoju zajednicu i utrti put drugima da krenu njegovim stopama.

Upravo ova vrsta zajedničkog duha i nezavisne snage omogućuje sve više i više afričkih umjetnika da steknu ime uz afro house melodije. Glazba koju sviraju raznolika je kao i afrički narodi, plemena, jezici – i zvukovi.

U Angoli je brza i energična kuduro glazba ta koja je pretežno oblikovala zvuk afro housea. Ovdje glazbeni i plesni trendovi idu ruku pod ruku. DJ kolektiv Midi Minds Kenya stvara prepoznatljive zvukove miješajući elektroničku glazbu s glasovima autohtonih naroda. Njihova glazba ne samo da evocira baštinu svoje zemlje, već je i čuva.

Foto Gaetan TRACQUI gaetan@tracqui.net
Foto: Gaetan TRACQUI [email protected]

No, dok je afro house čvrsto utkan u tkivo svakodnevnog života u Africi i dugo je ostavio traga na globalnoj mainstream glazbi, u ostatku svijeta često mu se ne pridaje zasluga. Kako bi to promijenili, njemački DJ kolektiv i glazbena etiketa RISE poziva najbolje afro house DJ-e u srce berlinske scene elektroničke plesne glazbe – omogućujući svojoj publici da se ponovno poveže s crnim korijenima house glazbe.

Uz legende house glazbe Osunladea, Louieja i Anané Vega te njemačke zvijezde DJ-a Henrika Schwarza, 60-minutni glazbeni dokumentarac prati porijeklo afro housea i vodi svoje gledatelje na putovanje preko kontinenata. Od Južne Afrike do Njemačke, od Angole do Portugala, od Kenije do SAD-a i dalje: “Iznad i dalje – Globalni uspon afro housea” predstavlja ključne igrače afro house glazbene scene i razmatra brojne izazove koji su pred njim put do svjetske pozornice.

halloween boog desk
sven mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
kruder
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.