Skip to main content
  • 18.12.2023.

Deutsche Welle dokumentarac: Globalni uspon afro house glazbe

Uz legende house glazbe Osunladea, Louieja i Anané Vega te njemačke zvijezde DJ-a Henrika Schwarza, 60-minutni glazbeni dokumentarac “The global rise of afro house music” prati porijeklo afro housea i vodi svoje gledatelje na putovanje preko kontinenata

Piše: 

Naslovna foto

Philip Edward Hyde @philigree


Glazbeni dokumentarac “The global rise of afro house music” prati podrijetlo afro housea i istražuje njegovu obećavajuću sadašnjost i budućnost. Diljem Afrike vrsni DJ-i osvajaju kontinent i inspiriraju međunarodne umjetnike da se upuste u svijet afro housea. Za klupski hit trebaju im samo tri stvari: talent, slušalice i laptop.

U Južnoafričkoj Republici elektronička plesna glazba je pop glazba. Afro house je posvuda – odjekuje kroz klubove, taksije, brijačnice i domove. Pod utjecajem američke house glazbe iz 80-ih i 90-ih, ovdje se rodio afro house i razvio iz mješavine bezbrojnih subkultura i glazbenih stilova. Njegov ritam i melodije odražavaju rani san o slobodi i nadi koju su dijelili Južnoafrikanci na kraju apartheida. Sada njegovi viralni hitmejkeri nastavljaju osvajati maštu i srca glazbenih entuzijasta diljem svijeta. Pokreću suradnju preko granica, kao i samopouzdanje da iskoriste sve što imaju na raspolaganju da privuču publiku.

DJ Shimza, jedan od najbistrijih talenata Južne Afrike i samoproglašeni “dečko iz grada s velikim snovima”, najbolji je primjer za to. Nastupao je na nekim od najpoznatijih svjetskih događanja i klubova elektroničke glazbe te se čak našao na playlisti bivšeg predsjednika Obame za ljeto 2020. Ali samostalni DJ, poduzetnik i producent brine o više od međunarodnih priznanja. Budući da je odrastao u općini Tembisa, odlučan je pozitivno utjecati na svoju zajednicu i utrti put drugima da krenu njegovim stopama.

Upravo ova vrsta zajedničkog duha i nezavisne snage omogućuje sve više i više afričkih umjetnika da steknu ime uz afro house melodije. Glazba koju sviraju raznolika je kao i afrički narodi, plemena, jezici – i zvukovi.

U Angoli je brza i energična kuduro glazba ta koja je pretežno oblikovala zvuk afro housea. Ovdje glazbeni i plesni trendovi idu ruku pod ruku. DJ kolektiv Midi Minds Kenya stvara prepoznatljive zvukove miješajući elektroničku glazbu s glasovima autohtonih naroda. Njihova glazba ne samo da evocira baštinu svoje zemlje, već je i čuva.

Foto Gaetan TRACQUI gaetan@tracqui.net
Foto: Gaetan TRACQUI gaetan@tracqui.net

No, dok je afro house čvrsto utkan u tkivo svakodnevnog života u Africi i dugo je ostavio traga na globalnoj mainstream glazbi, u ostatku svijeta često mu se ne pridaje zasluga. Kako bi to promijenili, njemački DJ kolektiv i glazbena etiketa RISE poziva najbolje afro house DJ-e u srce berlinske scene elektroničke plesne glazbe – omogućujući svojoj publici da se ponovno poveže s crnim korijenima house glazbe.

Uz legende house glazbe Osunladea, Louieja i Anané Vega te njemačke zvijezde DJ-a Henrika Schwarza, 60-minutni glazbeni dokumentarac prati porijeklo afro housea i vodi svoje gledatelje na putovanje preko kontinenata. Od Južne Afrike do Njemačke, od Angole do Portugala, od Kenije do SAD-a i dalje: “Iznad i dalje – Globalni uspon afro housea” predstavlja ključne igrače afro house glazbene scene i razmatra brojne izazove koji su pred njim put do svjetske pozornice.

sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk