Skip to main content

Platform081 – multimedijalna platforma za umjetnost i kulturu u Crnoj Gori

Platform081 je multimedijalna platforma koja se bavi osmišljavanjem i realizacijom raznovrsnih događaja iz oblasti umjetnosti i kulture i polako ali sigurno postaje mjesto susreta i stvaranja novih kreativnih industrija u Crnoj Gori.

Piše: 


Idejno nastala s ciljem da bude spona za sve mlade kreativne ljude koji žele da svojom umjetnošću čine ovaj svijet ljepšim i boljim, Platform081 je za manje od godinu dana realizirala preko dvadeset projekata, i u periodu pandemije korona virusa koji je bio poguban za kulturu, putem live stream-ova povezivala izvođače sa publikom i stvarala prostor da umjetnost živi u kriznim vremenima.


Dejan Milićević na SunsetVICE vol.2 foto Nebojša Perković

Do sada su uglavnom radili sa umjetnicima iz Crne Gore, pažljivo birajući lokacije koje će upotpuniti doživljaj, kako publike tako i izvođača. Na njihovom YouTube kanalu se mogu vidjeti nastupi: AudioStorm na krovu KIC-a Budo Tomović, GileRZ na stadionu pod Goricom, Rudolf na Biogradskom jezeru, Necke na tvrđavi Mogren, Džanum na jezeru Krupac, Vrpca kod Spomenika Partizanu borcu i mnogi drugi…

Međutim, Platform081 nije platforma samo za muziku, već teži da bude prostor za sve vrste umjetnosti. Tako je publika na njihovom YouTube kanalu imala priliku da „prisustvuje“ plesnom performansu, potesko-dramskom performansu, Street Art Jam-u, ali i višesatnom novogodišnjem programu.


Poetsko dramski performans Neko nas snima foto Milan Matović

Ono što izdvaja Platform081 od drugih sličnih organizacija jeste live stream – u pravom smislu te riječi. Oni sve svoje projekte rade uživo, a to je važilo i za novogodišnji program simboličnog naziva „Afera Nova godina“, koji se puna četiri sata bavio ozbiljnim i modernim temama na komičan način, uzimajući za osnov karakter crnogorskog mentaliteta, sa brojnim gostima kako u studiju, tako kroz skečeve i muzičke nastupe.


Platform081 ekipa foto Milan Matović

Organiziranjem online novogodišnje noći, u uslovima koji su daleko od idealnih, Platform081 potvrdila je svoju misiju – da bude platforma za sve vrste umjetnosti, val koji pokreće i inspirira mlade ljude da stvaraju i ne odustaju od svojih snova.

Pored live stream-ova različitih umjetničkih događaja, Platform081 prepoznatljiva je po partijima pod nazivom Sunset VICE. U vremenu izazovnom za organizaciju bilo kakvih javnih okupljanja, epidemiološka situacija u Crnoj Gori im je išla na ruku, pa su uspjeli da obraduju crnogorsku publiku sa čak dva događaja za pamćenje – uz poštovanje svih epidemioloških mjera i za limitran broj ljudi. Sunset VICE partiji umnogome podsjećaju na mini-festivale, jer njihovi posjetitelji, pored lokacija koje oduzimaju dah, fenomenalne muzike, organiziranog prijevoza i pića dobrodošlice uživaju i u drugim sadržajima kao što su umjetničke izložbe, face-painting, food-zone, chill-zone sa hemocima i šatorima


Sunset VICE vol.1, foto Nada Vojinović

Iako je trenutna situacija u svijetu u svakom smislu prilično ograničavajuća oni su, na neki način, već počeli i sa širenjem na regiju. Na partyu SunsetVICE vol.2 održanom u rujnu 2021. godine ugostili su Dejana Milićevića, DJ-a i producenta iz Srbije, a nominirani su i za Nagradu Ambasador za Konceptualni live stream godine u regiji, zajedno sa imenima kao što su Exit Festival i Central Dance Event.

Platform081 uvijek ima otvoren poziv za umjetnike iz svih sfera umjetnosti, ali takođe i za organizacije, pojedince, grupe građana… Svi koji imaju neku ideju koja će učiniti da zajedničkim snagama pomjeraju stvari nabolje, mogu im se javiti na Facebook stranici ili Instagram profilu. Pošto planiraju da u dogledno vrijeme organiziraju festival, ali i da postanu regionalna, pa i svjetska platforma za sve vrste umjetničkih događaja – njihov poziv važi bez obzira na to gdje se nalazite.

sibold mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2