Skip to main content
  • 5.04.2020.

Pola stoljeća Diska – dokumentarac o nastanku diskoteka u Hrvatskoj

Petar Ivulić, splitski avanturist bračkih korijena a pariške adrese, godine 1964. u Jelsi na otoku Hvaru otvara prvi disko klub u tadašnjoj državi.

Piše: 


Ne može ga registrirati pod tim imenom jer takvo što ne postoji kao opcija…

Tim pionirskim pothvatom pokrenut je val otvaranja disko klubova diljem zemlje i taj oblik socijalnog druženja obilježio je sljedeće dvije dekade.

No, je li baš jelšanska "Amfora" bila prva? U Muzeju turizma u Opatiji imaju drugačije mišljenje. Što to jedan klub čini pravim disko klubom? Koja je bila važnost tih mjesta?

Pozitivni i negativni učinci na društvo? Na ta i mnoga druga pitanja kroz razgovor s akterima, danas ljudima u trećoj životnoj dobi, odgovara ovaj film.

Sniman u Jelsi, Opatiji, Rijeci, Splitu, Zagrebu i Parizu, uz pomoć pedesetak sugovornika, ilustriran arhivskim snimkama, fotografijama i dokumentima iz tog vremena te suvremenim snimkama lokacija, oživljava pionirsko razdoblje disko groznice u Hrvatskoj.

Husar, Amfora, Club 57, Arkada, Semafor, Saloon… Što su ta imena značila onda i što nam govore danas?

sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk