Skip to main content
  • 9.08.2020.

Upoznajte Red Light District Amsterdama!

Amsterdamski Red Light District jedna je od glavnih turističkih atrakcija.

Piše: 


Vrlo je vjerojatno da ste čuli za četvrt De Wallen, najstariji i najtipičniji amsterdamski kvart koji osim bordela odgaja i kult ulične umjetnosti, a kao turistička atrakcija nosi naziv Red Light District.

Od bordela do strip klubova, kazališta za odrasle, sex shopova, muzeja prostitucije, erotike i kanabisa, te dame na odabir u izlozima, amsterdamski Red Light District ima sve. No, suprotno onome što bi mnogi mogli pomisliti ima vrlo prijateljsku atmosferu i nije toliko opasan kao nekada.

U većini slučajeva po drugim sredinama, četvrti imena "Red Light District" posebno su povezane s ženskom uličnom prostitucijom, mada se u nekim gradovima ta područja mogu podudarati s muškom prostitucijom i gay mjestima. Na kanalu AdventuresinEurope objavljena su dva kratka dokumentarca sa necenzuriranim materijalom koji možete pogledati u nastavku.

Kako se grad počinje buditi noću, počinju se paliti crvene svjetiljke po kojem je ovaj kvart i dobio ime. Izlozi (kojih je ukupno oko tristotinjak) počinju se polako puniti, prvi coffee shopovi otvarati svoja vrata, a njegovim ulicama osim užurbanih stanovnika grada koji jure na posao, bauljati i prvi turisti. "Postoji jedno važno pravilo kada je riječ o damama u izlozima – dozvoljeno je gledanje i pregovaranje, ali ono što je strogo zabranjeno je njihovo fotografiranje", prenosi travel bloggerica Tea Gudek Šnajdar na Culturetourist.com

Nizozemska je legalizirala prostituciju 2000., te se seks djelatnice moraju registrirati u lokalnu gospodarsku komoru i plaćati poreze. U Amsterdamu je evidentirano oko 7000 prostitutki prema službenim brojkama. Najpoznatiji live show i kazališta za odrasle definitivno su Moulin Rouge i Cassa Rosso.

Prošle godine je kako prenosi Index, amsterdamska Gradonačelnica razmatrala je zatvoriti Red Light District zbog uvjeta u kojima se nalaze seksualne radnice i radnici; radi sprječavanja kriminala koji se odvija iza zatvorenih vrata, te smanjivanja problema sa lokalnim stanovništvom. Bile su najavljene javne rasprave, ali sve to nije urodilo plodom. U siječnju su ipak u ukinuti organizirani turistički obilasci kvarta.

Red Light District je zatvoren u ožujku, ali zbog koronavirusa, a 1. srpnja ponovno su otvorena vrata uz nove mjere sigurnosti – nema ljubljena i kontakta licem u lice, higijena i provjera simptoma za klijente.

VICE je također objavio četiri nastavka o Red Light Districtu koje možete pogledati ovdje.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2