Skip to main content
  • 16.03.2024.

Vice Srbija je emitirao trodjelni dokumentarni serijal “Psihoaktivna Srbija”

Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.

Piše: 

Naslovna foto

Dave Salter from Burst

U prvoj epizodi Psihoaktivne Srbije saznajte priču o najozloglašenijim, najopasnijim i najpoznatijim biljkama koje spadaju u grupu takozvanih “Pomoćnica”. U pitanju su veoma otrovne biljke za koje je poznato da su bile uzročnici brojnih smrti, čudnih snoviđenja i bizarnih događanja. Korištene su u ritualima vještica, poznatim slučajevima trovanja, ali i kao sredstvo za tjeranje nepoželjnih gostiju. U pitanju su bunike, tatule, velebilje i bijeli bun.

U drugoj epizodi serijala Psihoaktivna Srbija upoznajte grupu mističnih biljaka koje su bile inspiracija brojnih legendi, mitova i bajki. Od snoviđenja, preko kreativnog stvaranja pa sve do samospoznaje, u pitanju su biljke koje su u brojnim ritualima pratile čovjeka sve do suvremenih dana. Neke od njih su pelin, harmala, mak, hmelj, konoplja…

U trećoj i posljednjoj epizodi serijala Psihoaktivna Srbija bavili su se najvećom i najvažnijom grupom koja je zadužena za samospoznaju, rođenje ljudske apstraktne misli, doživljavanje dubokih religioznih iskustava, liječenja duševnih problema, pa čak i susreta sa stranim entitetima i božanskim bićima. U pitanju su najsnažniji halucinogeni poznati čovjeku: psilocibin, muskarin i ostale gljive.

Iako je dokumentarni serijal objavljen 2018. još uvijek izaziva diskusiju na forumima i društvenim mrežama. Trodjelni video dokumentarac VICE Srbija o psihodelicima nije naišao baš na oduševljenje zajednice, posebno na Redditu gdje veliki dio članova foruma smatra da je cijela priča odrađena “jako amaterski”.

sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2