Skip to main content
  • 16.03.2024.

Vice Srbija je emitirao trodjelni dokumentarni serijal “Psihoaktivna Srbija”

Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.

Piše: 

Naslovna foto

Dave Salter from Burst

U prvoj epizodi Psihoaktivne Srbije saznajte priču o najozloglašenijim, najopasnijim i najpoznatijim biljkama koje spadaju u grupu takozvanih “Pomoćnica”. U pitanju su veoma otrovne biljke za koje je poznato da su bile uzročnici brojnih smrti, čudnih snoviđenja i bizarnih događanja. Korištene su u ritualima vještica, poznatim slučajevima trovanja, ali i kao sredstvo za tjeranje nepoželjnih gostiju. U pitanju su bunike, tatule, velebilje i bijeli bun.

https://www.youtube.com/watch?v=z3XhuU9hDiU

U drugoj epizodi serijala Psihoaktivna Srbija upoznajte grupu mističnih biljaka koje su bile inspiracija brojnih legendi, mitova i bajki. Od snoviđenja, preko kreativnog stvaranja pa sve do samospoznaje, u pitanju su biljke koje su u brojnim ritualima pratile čovjeka sve do suvremenih dana. Neke od njih su pelin, harmala, mak, hmelj, konoplja…

https://www.youtube.com/watch?v=E9fLrp_wu8g

U trećoj i posljednjoj epizodi serijala Psihoaktivna Srbija bavili su se najvećom i najvažnijom grupom koja je zadužena za samospoznaju, rođenje ljudske apstraktne misli, doživljavanje dubokih religioznih iskustava, liječenja duševnih problema, pa čak i susreta sa stranim entitetima i božanskim bićima. U pitanju su najsnažniji halucinogeni poznati čovjeku: psilocibin, muskarin i ostale gljive.

https://www.youtube.com/watch?v=l5JqxIFqhkI

Iako je dokumentarni serijal objavljen 2018. još uvijek izaziva diskusiju na forumima i društvenim mrežama. Trodjelni video dokumentarac VICE Srbija o psihodelicima nije naišao baš na oduševljenje zajednice, posebno na Redditu gdje veliki dio članova foruma smatra da je cijela priča odrađena “jako amaterski”.

sven desk
hall mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
sven mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.