Skip to main content
  • 20.07.2022.

Bili smo na otvaranju izložbe povodom 31 godine berlinskog Tresora

Izložba o klubu Tresor i njegovoj povijesti, tj. velikom utjecaju na tadašnju scenu otvorena je u petak 8. srpnja, samo dan prije povratka Loveparadea iliti Rave the Planeta na ulice Berlina

Piše: 


Klub Tresor je inače osnovan u ožujku 1991. godine u trezorima bivše robne kuće Wertheim na adresi pored Potsdamer Platza, u središnjem dijelu istočnog Berlina.

Osnovan od strane Dimitri Hegemanna i nekoliko investitora, klub je doslovno "eksplodirao" preko noći jer je to bio povoljan trenutak, tj. samo nekoliko mjeseci prije ujedinjenja Njemačke i nedugo nakon pada Berlinskog zida.

Trezori ispod robne kuće pokazali su se savršenom lokacijom za klub. Uz klub tu je i izdavačka kuća Tresor Records osnovana ubrzo nakon otvaranja kluba, u listopadu 1991. Istaknuti umjetnici na etiketi su Jeff Mills, Blake Baxter, Juan Atkins, Robert Hood, Stewart Walker, Joey Beltram, DJ Surgeon, Pacou, Cristian Vogel i mnogi drugi.

Orginalni Tresor je zatvoren 16. travnja 2005. nakon višegodišnjeg dugotrajnog najma. Naime, grad je zemljište prodao skupini investitora za izgradnju ureda na lokaciji Potsdamer Platza. Tresor je ponovno otvoren 24. svibnja 2007. unutar toplinske elektrane u Kopernikovoj ulici, gdje se nalazi i danas.

Odlučio sam posjetiti izložbu na dan otvaranja

Došao sam tamo oko 15 sati i već je bilo podosta ljudi, ali pri izlasku oko 18 sati red za ulaz je bio toliko dugačak da se protezao do ulice. Ljudi su s nestrpljenjem htjeli vidjeti izložbu. Na ulazu sam dobio slušalice koje na sebi imaju senzor, tako da čim se približite određenom dijelu izložbe, čujete odgovarajući audio zapis (na njemačkom ili engleskom jeziku).

Izložba je bila podijeljena na tri etaže

Na prvoj etaži su bile razne video projekcije o nastanku klubu, njegovim dugovječnim partijima, utjecaju na tadašnju i buduću scenu. Na drugoj etaži se mogla vidjeti duga povijest kluba kroz plakate, letke, postere… A na trećoj etaži se nalazio Hard Wax arhiva s pregršt ploča izdanih od strane izdavače kuće Tresor Records.

Ploče ste mogli preslušavati i/ili kupiti

Uz to, na etaži je napravljena i rekonstrukcija orginalnog Tresora s debelim željeznim ulaznim vratima, miks pultom, željeznim rešetkama, šankom te popratnim prostorijama. Sve je to načinjeno od pijeska, ali je izgledao zaista impresivno. Na izlazu ste mogli zaviriti u shop u kojem ste mogli kupiti majice, jakne, kape s logom Tresora. Za ulaznicu od 15 eura bome dobijete odličan dojam što je to Tresor 🙂

Pri izlasku s izložbe sam odlučio popiti pivo na terasi ispred kluba, te sam naletio na osnivača Dimitrija Hegemanna kojeg sam zamolio na zajedničku fotku kako bi dostojno obilježio posjet ovom kutnom mjestu za partijanere. Izložba je otvorena do 28. kolovoza pa tko je u mogućnosti i ima afiniteta, svakako mu predlažem da ju posjeti.

Bio je to zaista ispunjen vikend, puno dobre vibre, suza radosnica, dugog i energičnog plesanja (op. od zore do sumraka) te općenito, carpe diema 🙂 Do sljedeće prilike, ostanite mi zdravi, vedri i rasplesani!

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2