Skip to main content
  • 21.05.2022.

Dvomjesečni festival Tresor 31: Techno, Berlin i velika sloboda

Povodom 31. rođendana berlinskog kluba Tresor, ove godine u srpnju i kolovozu održat će se gotovo dvomjesečni festival Tresor 31: Techno, Berlin i velika sloboda s više nego bogatim programom koji uključuje koncerte, zabave, radionice i izložbe na cijelom prostoru, odnosno u elektrani, Tresoru, OHM-u i Globusu

Piše: 

Naslovna foto

Tresor Berlin


U program je utkano tri desetljeća glazbene evolucije, društvene promjene i razvoj grada. Kraftwerk će biti domaćin izložbe koja istražuje Tresorovo vijugavo putovanje u kontekstu – od njegove pretpovijesti u neobičnim gospodarskim i društvenim uvjetima Zapadnog Berlina do njegove tranzicije u današnji kozmopolitski glavni grad što posebno obećava pogled iza kulisa na duboke veze razvijene između protagonista u Detroitu i Berlinu koje su poduprle techno kulturu u oba grada, kao i Tresorove lokalne inicijative koje imaju za cilj razmjenu znanja i jačanje lokalnih zajednica noćnog života u drugim gradovima.


Image: Guests dancing, Tresor, 1998.

Moto je: "Tresor nikada nije želio biti samo noćni klub."

Usporedno s glazbenim i umjetničkim repertoarom impresivnog festivala, posjetitelji mogu saznati više o nastanku kluba u nekadašnjem trezoru banke u tadašnjem Zapadnom Berlinu kroz prateću izložbu u elektrani.

Nakon što su se vrata bivšeg trezora banke otvorila na Leipziger Strasse 1991. u novom ujedinjenom Berlinu, klub je brzo postao stup rastuće techno scene koja će postati značajna prekretnica za elektroničku glazbu diljem svijeta.  Ne iznenađuje da je Tresorova priča također priča o Berlinu koji se stalno mijenja.

Protekla 31 godina se nije mogla dogoditi nigdje drugdje osim tamo

Istražuju se značajni društveni potresi, urbanistički projekti, novostečeni osjećaj slobode i sreće nakon pada Zida, razvoj elektronske glazbe i povijest rave scene u glavnom gradu Njemačke. Ekskluzivni arhivski materijal, fotografski dokumenti i intimna izvješća pokazuju kako se razvijala berlinska klupska scena i kakvu su ulogu odigrale subkulture, skvotovi i transformativna arhitektura.

Festival počinje 8. srpnja i traje do 28. kolovoza!

Live nastupi umjetnika kao što su 3Ddancer, Blackhaine, Broken English Club , Egyptian Lover , Detroit in Effect , Lady Starlight , Octave One , rRose , Surgeon , The Fear Ratio s King Kashmereom i The Transcendence Orchestra , kao i DJ setovi Alessandra Adrianija , , Clara 3000, Donato Dozzy , Helena Hauff , Jensen Interceptor , Mark Prendergast, Moritz von Oswald , RP Boo, Regis , Ron Morelli , Simo Cell , Voices From the Lake i Yazzus.

Prisutnost audiovizualnih umjetnika s Baharom Noorizadehom, Claire Williams, Rebeccom Salvadori, Arthurom Jafom i Joeom Namyjem raznolika je kao i glazbena postava. Novosti o razvoju projekta, line upu i sve ostale informacije dostupne su na ovoj adresi.

sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2