Skip to main content
  • 14.09.2022.

Dubrovnik je dobio festival fokusiran na elektroničku glazbu

Nakon dužeg vremena, Dubrovnik je dobio festival fokusiran na elektroničku glazbu

Piše: 

Prijašnjih godina u Gradu podno Srđa su se održali manji festivali praktički jedino u Culture Clubu Revelinu ili klubu Lazareti. No to se promijenilo ovog ljeta, trend koji je zahvatio cijeli Jadran, stigao je i do Dubrovnika, a to je pokretanje novih festivala.

Svatko tko je bio u Dubrovniku, mogao je primjetiti da nema prostora za neki masovni festival kao što je Ultra Europe u Splitu, ali isto tako za razliku od mnogih gradova, Dubrovnik ima veliku količinu atraktivnih lokacija koje uz malo volje i truda mogu postati plesni podij.

Vjerojatno druga najprepoznatljivija znamenitost nakon Dubrovačkih zidina je tvrđava Lovrjenac, a upravo ona je prošlog vikenda postala plesni podij za nekoliko stotina partijanera. Tvrđava koja se uzdiže 37 metara na visokoj hridi i služila je kao zaštitnik Grada od Mlečana bila je mjesto radnje sunset dijela Sonic festivala. Nakon zalaska sunca i ulaska u noćne sate, partijaneri su imali priliku se prošetat preko Straduna sve do tvrđave Revelin unutar koje je smješten kultni Culture Club Revelin gdje se program nastavljao do ranih jutarnjih sati.

Vremenska prognoza nije bila na strani organizatora, kako se festival približavao tako su najave za vrijeme bile sve gore. Nasreću, velike kiše ili nevremena nije bilo i festival je mogao otvoriti svoja vrata. Dva dana – dva headlinera Jamie Roy i Marco Faraone uz podršku regionalnih DJ-eva su žarili i palili tvrđavom Lovrjenac.

Festival je otvorio svoja vrata prvog dana u 17 sati, velike navale na vratima nije bilo, jer su svi bili u iščekivanju što će bit s vremenom. Prvih nekoliko partijanera dočekao je Bozzo, a teren za Jamie Royja je pripremao Danijel Cehranov. Kako je pao mrak i došao red na Jamie Royja, tako se skupilo ljudi – ali ponajviše na katu gdje je bio zamišljen VIP. Pozornica je bila smještena na katu između – “Ground Floora” i “Terrace Floora”.

Malo neobičan odabir za lokaciju pozornice, ali to nije umanjilo doživljaj kojeg pruža tvrđava Lovrjenac. Groovy dvosatnim house setom Jamie Roy je rasplesao partijanere i iznenadio ih najavom da će još jednom večeras izaći na stage, ali u Culture Club Revelinu. Kako su večernji sati išli, a vrijeme se smirilo, skupilo se partijanera na “Ground Flooru” koji su ispratili lokalne snage Matt Butta i Brigittu točno dok sat nije otkucao ponoć.

Kako grad Dubrovnik teško izdaje dozvole za glasnu glazbu iza ponoći, logičan slijed događaja je bila migracija u zidine tvrđave Revelin. Već dobrano popunjen Culture Club Revelin je dočekao stotinjak Sonic partijanera, a glazbenu pratnju do ponovnog izlaska Jamie Royja su pravili Bozzo, DJ Speed i DanceElectric Phillipe. Nakon nešto opuštenijeg seta na tvrđavi Lovrjenac, Jamie Roy kad je preuzeo stage u kasno noćnom terminu, ubacio je u brzinu više i pružio pravu house poslasticu.

Drugog festivalskog dana, organizatori su prepoznali problem lokacije pozornice te su je spustili na “Ground Floor” što je cijeli ambijent podiglo na jednu razinu više. Popodnevne taktove uz zalazak sunca su odradili Dea Tosh i Neroa kao uvertiru u spektakl koji je bio ispred njih – trosatni set Marca Faraonea. Talijanskog DJ-a i producenta je dočekao pošteno ispunjen plesni podij koji je vrvio enormnom količinom energije i samo čekao da eruptira. Kroz tri sata plesna uz techno ludilo talijanskog maestra, vrhunac je bio na samom kraju. Umjesto da završi set, publika je htjela još.

Prvi bis je odradio s hitom iz naftalina – Eric Prydz vs. Pink Floyd – Proper Education. Količina emocije u tom trenutku je bila neopisiva. Nakon đuskanja iz bezvremenski hit, došao je trenutak za drugi bis – jer uz povike “one more song” bilo bi nepristojno otić. Tako da je Marco Faraone svoj set zaokružio s jednim disco remixom – Duee Lipe i njene Don’t Start Now. Trećeg bisa i još jedne pjesme ipak nije bilo, ali je zato Marco Faraone ostao se podružiti s partijanerima koji su htjeli popričati s njim ili pak okinuti selfie.

Sami festival se završio s noćnim programom ponovno u Culture Club Revelinu, gdje su na repertoaru bili momci koji stoje iza projekta Cercle. Phil & Derek osim što znaju odabrati atraktivne lokacije za sljedeće Cercle priredbe, ništa lošiji nisu u odabiru traka koje vrte.

Iako je kroz sami festivalski dio na tvrđavi Lovrjenac prošlo nešto manje ljudi, nego što su se možda organizatori nadali, festival iz perspektive posjetitelja je jako dobro prošao. Lokacija, ambijent, odabir izvođača kao i energija koja je bila na plesnom podiju je šečer na kraju ljetne sezone. Ne samo da su partijaneri bili oduševljeni, već i Jamie Roy kao i Marco Faraone, koji su se na svojim društvenim mrežama pohvalili s lokacijom gdje su nastupali. S obzirom na lokaciju u kojoj se festival održao, potencijala za budućnost itekako ima, jer barem u Dubrovniku ne nedostaje impozantnih prostora.

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2