Skip to main content
  • 31.05.2022.

Nakon tri godine Sea Star festival se vratio u punom sjaju

Nakon tri godine čekanja, Sea Star se vratio u umašku Plavu lagunu. Prvi ovogodišnji festival iz EXITove obitelji je okupio preko 40 tisuća posjetitelja i otvorio festivalsku sezonu na Jadranskoj obali

Piše: 


Da je publika u Istri jako očekivala povratak Sea Stara, moglo se vidjeti na samom preuzimanju narukvica i trčanju prema ulazu. S obzirom na otkazana izdanja u 2020. i 2021., publika je već odavno imala svoje favorite i znala je zbog koga dolazi. Imena izvođača su odavno već bila poznata, naglasak je bio na techno zvijezdama i eminentnim regionalnim imenima, kojima su se pridružile ovogodišnje senzacije s Eurovizije.

Početak festivala je obilježen s panel diskusijom “Veliki međunarodni glazbeni događaji kao generatori razvoja turizma i suradnje u regiji” na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, osnivač EXITa Dušan Kovačević, DJ-ica Tijana T, dok je moderatorica bila Ida Prester. Na panelu se istaknuo značaj Sea Stara kao festivala koji cilja na regionalnu publiku za razliku od velikog broja festivala po našoj obali koji ciljaju na strane goste. Također velika važnost festivala je otvaranje vrata za uspostavljanje daljnjih suradnja između dvije susjedne zemlje zaključili su panelisti.

Sami festivalski program prvog dana na Tesla Mainstagea je krenuo s regionalnim imenima iz raznih glazbenih žanrova. Nautilus Arena je bila u znaku ženskih snaga, dok je Electric Waves bio ispunjen manje poznatim regionalnim DJ-evima koji su dobili priliku prezentirati svoj zvuk široj publici.

Dok su regionalna rap i trap imena zaludila publiku na Tesla Mainstageu, Brinu Knauss je dočekala dupkom ispunjen ATP stadion u kojem se smjestila Nautilus Arena. Slovenska techno miljenica je donijela lagani progresivni zvuk koji je savršeno išao uz ambijent festivala kao zagrijavanje za ono što je uslijedilo poslije nje. Tijana T, koju smo inače navikli pratiti u kasno noćnim ili ti ga rano jutarnjim terminima, ovog puta je vrtjela nešto ranije i melodičnije uz poneki hit izvučen iz naftalina. Vrhunski zagrijana publika je dočekala talijansku rezidenticu kultnog rimskog Goa Cluba, Adiel. Iz Rima u Umag, Adiel je donijela svoj energični dub zvuk. Točku na i prve večeri Natilus Arene je imala Insolate, koja se pobrinula da se publika ne uspava i da zajedno s njom dočeka rane jutarnje sate.

Nakon što su regionalnih imena i senzacije s Eurovizije odradili svoje nastupe na Tesla Mainstageu, došlo je vrijeme za Meduzu. Talijanski hitmejkeri su došli prvi put u Hrvatsku te su svim posjetiteljima prezentirali koliko se njihov zvuk na nastupima razlikuje od onoga što imaju priliku svakodnevno čuti u radijskim verzijama njihovih pjesama. Njemački DJ hrvatskih korijena Topic, koji je sljedeći preuzeo pozornicu, svoj set je iskoristio za prezentiranje nekoliko vlastitih obrada kultnih dance klasika koji bi trebali ugledati svjetlo dana do kraja ljeta i godine. Zatvaranje prvog dana glavne pozornice je pripalo hrvatsko-slovenskom dvojcu Vanillaz koji su s nešto dubljim i progresivnim house zvukom uplovili u jutro.

Početak drugog dana se nervozno čekao, kiša je padala veći dio subote, ali kako se večer bližila tako se kiša smirivala. Uz laganu kišu, tisuće posjetitelja su lagano popunjavanje prostore pred pozornicama i čekali izvođače. Kišne nastupe na Tesla Mainstageu su imali rock sastavi iz regije, Nautilus Arenu drugog dana su preuzela trap imena regije, a Electric Waves je ponovno bio u znaku manje poznatih, ali ništa manje kvalitetnih domaćih imena.

Vrhunac cijelog Sea Stara je bio trenutak kada su svjetske techno zvijezde preuzele Tesla Mainstage. U razgovoru s posjetiteljima, najveći broj njih drugog dana su upravo došli u Umag zbog toga što je slijedilo. Techno odu u Plavoj Laguni je započeo Farrago kojeg je dočekao nezahvalan zadatak, da publiku preuzme nakon Dubioze Kolektiv. Ako postoje ekstremni žanrovski skokovi, onda je to definitivno bio ovaj. No publika je odlično prihvatila njegov nabrijani 170BPM zvuk i pripremala se za dva teškaša koja su tek stizala. Definitivno najtraženije techno ime posljednje vrijeme je Amelie Lens, koja je publiku dovela do ekstaze i ludila. Kulminacija cijelog vikenda je bio set slovenskog techno velikana Umeka za vrijeme čijeg seta jednostavno se nije moglo stajati na mjestu, već samo plesati!

Summer Awakening, kako glasi ovogodišnji slogan Sea Stara je u potpunosti opravdao ime jer je probudio i pripremio Jadransku obalu za nadolazeću sezonu, kako turističku tako i onu festivalsku. Prva postaja EXITove festivalske obitelji je iza nas, sljedeća je naravno sami EXIT 2k22, a sve će se zaokružiti sa zatvaranjem ljetne sezone na Buljarici kod Budve i Sea Danceom krajem kolovoza.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2