Skip to main content
  • 18.09.2020.

Prve fotografije i opširni izvještaj sa Ambasadora

Donosimo prve fotografije i opširniji izvještaj sa sinoć održane 4. dodjele nagrada Ambasador. Popis svih pobjednika objavljen je ovdje.

Piše: 


Večer je započela u čarobnom ambijentu s predivnim pogledom na zalazak sunca i DJ set Stefanica iz Egzotika DJ`s kolektiva. Prvi dio večeri je bio zamišljen kao okupljanje umjetnika, povezivanje i sklapanje suradnji, a program svečane dodjele otvorila je osječka vila ritma i beata Aklea Neon.

Program je vodio E-Base, a prezenteri su bili istaknuti akteri scene Damir Ludvig, DJ Xed, Sergej Snooze i Adnan Mehmedović Medo. Nagrade su dodijeljene u ukupno 35 kategorija od kojih je struka nagrade podijelila u 11 kategorija dok je publika glasala u čak 24 kategorije. Struku su ove godine činili istaknuti DJ-i, producenti, promotori, organizatori festivala, voditelji klubova, radijski voditelji, PR-ovi, novinari i nezavisni istraživači.

Publika je odlučivala u najatraktivnijoj kategoriji Festivala u kojima su nagrade odnijeli Sonus festival (Open air festival godine). Najbolji festival domaćeg promotora je Forestland u Brezju, a Defected Croatia iz Tisnog slovi za Boutique festival godine dok je sarajevski Garden of Dreams odabran kao regionalni festival godine.

„Nakon što smo u 2020. dva puta otkazali svoj event, čini nam se nadrealno da smo dobili nagradu za najbolji festival 2019. godine. Apsolutno nam je drago da se održala barem ova dodjela nagrada, koja puno znači kako za hrvatsku, tako i za regionalnu scenu. Obujam ovogodišnje dodjele je bio nešto manji no inače, no opet se okupila većina aktera sa scene. Svi se skupa nadamo da će 2021. biti boja nego ijedna godina do sada,” rekao je Krešo Biškup, organizator Forestlanda.

S obzirom na epidemiološku situaciju i smanjeni kapacitet kluba program svečane dodjele svi zainteresirani su mogli pratiti i u Livestreamu na FB kanalima Ambasadora i medijskog partnera portala Klubskascena.hr, a realiziran je sa 6 kamera u suradnji sa Vang Stream ekipom.

Struka je birala live act godine, a nagradu je odnio slavonskobrodski dub i dubstep producent Egoless koji već nekoliko godina izdaje na prestižnoj Deep Medi etiketi. ABOP su elektronički band godine, a imaju i titulu za Najbolji album plesne i suvremene elektroničke glazbe (Delta) objavljen na domaćoj PDV Records etiketi koja je ujedno i trijiumfirala u kategoriji Hrvatska etiketa godine.

„Za mene je to bila godina u kojoj sam imao najviše gigova ikada. Bio sam po Americi, Indiji, cijeloj Europi. Općenito podržavam svaki napor da se aktualizira elektronska muzika u Hrvatskoj, a tim više što se pažnja ne obraća samo na house i techno, koji su dominantni žanrovi, nego i na ove poput onih kojima osobno naginjem,” priča Egoless nakon što mu je dodijeljeno priznanje.

Ante Zvonimir Stamačautor je dizajna za ABOP-ov album Delta, a ujedno i ponosni vlasnik nove nagrade „Vizualno rješenje godine“. Za DJ-a godine po izboru struke izabrana je osječka techno DJ-ica Insolate koja je nagradu odnijela u još dvije kategorije, između ostaloga za Single godine „Nada“ te kao Ambasadorica hrvatske u inozemstvu. I ove godine najbolji remikser je Andrea Ljekaj, za najbolje mainstream izdanje splitsko-hvarski dvojac Outcome koji su remiksirali pjesmu „Tišina“ Sare Renar.

Ivan Levačić Elevennagrađen je u čak četiri kategorije – tri već spomenute, kao dio benda ABOP, a i sam je dobio nagradu za najperspektivniji projekt elektroničke glazbe. „Kada pričam o ABOP-u, prošlu ćemo godinu definitivno pamtiti po svojem albumu Delta. Albume dugo radimo, teško izlaze, tako da je to za nas velika stvar, tim više što smo s ovim najzadovoljniji do sada. Kada je riječ o solo projektu Eleven, na njemu radim oko dvije godine, no prošle sam imao prvi nastup. Trebalo je ovo biti radno ljeto, ali barem smo puno bili na moru,” rekao je Ivan, dodajući da je njemu osobno ovo bilo nadraže izdanje Ambasadora.

Ambasador je stvoren da potiče mlade i nove kreativce na sceni, a to dokazuje i sa brojnim kategorijama poput Najbolje nove klupske večeri u kojoj je slavio kolektiv MYUZ; mladog DJa godine birala je struka, a pobjedu je odnio Marcel iz Opatije.

Publika je za najboljeg Techno DJa odabrala Splićanina Jocka, a za prvo ime House glazbe nagradu je uzeo Yakka, dok je Riječanka Marina Karamarko slavila kao najbolja u Tech-House žanru, a Zadranin Val Vashar kao naj ime Psy Trance scene. Za regionalnog DJ-a i producenta publika je odabrala Novosađanina koji već više od desetljeća nastupa pod umjetničkim imenom Lag.

Najbolja radijska emisija je Enter Peglaona, a Future Scope najbolja klupska večer i kolektiv godine, Party godine se održao u Šibeniku pod okriljem Projecta Vojarna, dok su Edusplash/Seasplash nagrađeni kao udruga za promicanje i razvoj scene.

„Prošlu ću godinu pamtiti po dobrim partijima koji su bili svakog vikenda, iako nam se sada to čini jako davno. Imao sam i nekoliko EP-jva, singlova i remixa. Najviše mi je drago da sam izdao glazbu za label Intec, kojem je vlasnik Carl Cox. Velika je čast dobiti ovu nagradu,” izjavio je DJ Jock iz Splita.

Svečanu dodjelu nagrada u četiri čina pratio je i bogat glazbeni program koji je obilježen live dub mixom zagrebačkog dub reggae tandema Anja G & Dr.obija, live actom Elevena iza kojeg se krije talentirani glazbenik Ivan Levačić, a čuli smo i zagrebačkog psytrance producenta Klaada u live izdanju.

Nakon završetka službenog dijela programa, u 22 sata se nastavio after party otvoren za sve posjetitelje na kojem su nastupili ekipa nagrađene najbolje nove klupske večeri MYUZ i mladi DJ godine po izboru struke – Marcel.

Pokretači Ambasadora smatraju da je došlo vrijeme da se strukovne nagrade u ovoj industriji u narednom periodu počnu priznavati i institucionalno, odnosno da izvođači u što skorije vrijeme imaju osigurane simbolične prihode na osnovu ostvarenih priznanja.

Ambasador će 2021. održati svoje jubilarno peto izdanje i tom prilikom pokrenuti novi projekt imena SIMPOZIJ.  Na Simpoziju će se svake godine okupljati nagrađivani Ambasadori te stručnjaci iz naše i regionalne industrije koji će raspravljati i slati važne poruke o aktualnim problemima scene te kako se oni mogu rješiti u suradnji sa institucijama.

Ono što nam je u ovom trenutku i više nego potrebno definitivno je zajedništvo, a Ambasador koji je upravo i pokrenut iz srca i sa jasnim vizijama čini sve da krizu u kreativnoj industriji pokuša barem nekako svima nama olakšati.

Nagrada Ambasador elektroničku glazbu već nekoliko godina aktivno smješta u centar kulturnih tokova Republike Hrvatske čineći je prepoznatljivim segmentom vrijednim pažnje i institucionalne podrške. Ambasador je postao više od nagrade, prerastao je u zajednicu od 300 profesionalaca okupljenih na svojevrsnoj platformi za poticanje novih projekata, programa i autora. Projekt se realizira kvalitetnom predanošću brojnih profesionalaca sa scene u sklopu udruge Klubska kultura, a ove godine produkciju je brojilo preko 30 kreativaca.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i HGU/HUZIP, a partneri dodjele nagrada su Vang Stream, Jana i portal Klubskascena.hr.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ambasador (@ambasador.hr)

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop